HronikaRegion

Porodice osmorice nastradalih rudara traže Anketni odbor i snimak nesreće

Porodice osmorice rudara poginulih 1. aprila prošle godine u Rudniku mrkog uglja „Soko“ u Sokobanji podnele su Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja stanja rudarstva u Srbiji tog dana kada se nesreća dogodila i radi razjašnjenja okolnosti koje su dovele do smrti rudara, izjavio je danas pravni zastupnik porodica nastradalih rudara Bratislav Stojanović.

On je kazao da je u toku novi istražni postupak o nesreći u rudniku „Soko“ i da je do sada saslušan jedan od osumnjičenih, a zahtev je da se saslušaju i preostalih 13.

Foto: B. Lj.

„Za nas je vrlo bitno da svedoče rudari koji su preživeli, njih 20, o tome kako se nesreća odigrala i kakvo je stanje u rudniku bilo nesporedno pre toga. Došli smo do saznanja da su rudari nadležnim rukovodiocima pre nesreće prijavljivali veće koncentracije metana u jami“, naglasio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, advokati imaju informacije da je ceo nesrećni događaj snimljen.

„Mi smo pokušali da dođemo do nekih dokaza o tom snimku. Nadamo se da će nam republička skupština pomoći. Nadam se da se neće ponoviti situacija da nemamo neki snimak koji spominje Ministarstvo rudarstva i energetike“, kazao je Stojanović.

On je kazao da porodice nastradalih rudara imaju pravo, u slučaju da Osnovno tužilaštvo u Aleksincu odbaci krivičnu prijavu, da ponovo podnesu prigovor Višem tužilaštvu.

„Mi možemo sami da iniciramo novo krivično godnje po našoj krivičnoj prijavi, uz angažovanje rudarskih inženjera izvan Srbije, jer smatramo da bi oni objektivno i nepristrasno veštačili“, istakao je Stojanović .

On je kazao da predsednik skuštine sada ima ustanovnu obavezu da predlog o formiranju Anketnog odbora stavi na dnevni red prvog sledećeg redovnog ili vanrednog zasedanja parlamenta.

„Cilj nam je da utvrdimo enventualnu krivicu nadležnih za nesreću u rudniku „Soko“, ali i da se stepen bezbednosti svih radnika podigne na viši nivo“, rekao je Stojanović na konferenciji za medije u Domu kulture u Aleksincu.

On je kazao da se u toku istrage, iz razgovora sa rudarima, došlo do saznanja da se u našim rudnicima ugalj kopa uz pomoć zastarelih metoda sa kraja prošlog veka.

„Naš zahtev skupštini za formiranje Anketnog odbora ima za cilj da se prekine upotreba te metode u rudnicima mrkog uglja gde je koncentracija metana velika i da se radi uz pomoć savremenih metoda koje će obezbediti bezbedan rad rudara“, istakao je Stojanović.

Njihov cilj nije, dodao je, da se zatvori rudnik u kome radi 600 rudara iz Aleksinca, Sokobanje, Boljevca, Zaječara i Vranja. Majke, supruge i ćerke nastradalih rudara koje su prisustvovale konferenciji za medije sa ogorčenjem su govorile o tome što ni godinu dana nisu pronađeni krivci za smrt njihovih najmilijih. One su istakle da su rudari pre nesreće ukazivali na povećane koncentracije metana u jami i sa strahom odlazili na posao.

Foto: B. Lj.

„Kako niko nije kriv za nesreću? Neko mora da bude odgovoran za smrt mog deteta. Govorili su da ima metana u jami, niko ih nije slušao“, rekla je Desanka Grujić, majka nastradalog Radovana.

Dragana Jovanović, supruga poginulog rudara Bojana Stajića, kazala je da i posle godinu dana od nesreće istraga „stoji u mestu“.

„Nema odgovora za smrt naših najmilijih, ali mi smo spremni da idemo do kraja. To dugujem svom sinu koji je ostao bez oca“, istakla je Jovanović čije je dete u momentu nesreće imalo samo mesec dana. U nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com