Društvo

Porodica stub odrastanja i vaspitavanja mladih

Gotovo nijedan skup u organizaciji Gradske opštine Medijana a koji se tiče definisanja dugoročnih smernica u razvoju opštine nije bio toliko posećen, kao prva javna debata za pripremu Predloga strategije razvoja za period 2020-2029.godina. Ocena učesnika je, da je tome doprinela tema skupa, pod radnim naslovom „Preventiva zavisnosti mladih“ i želja svih društvenih činilaca i građana da daju svoj doprinos zdravom odrastanju i pravilnom vaspitavanju novih generacija. Jedinstven stav bio je svih panelista: porodica je stub odrastanja i vaspitavanja mladih, zbog čega svi nivoi društva i države moraju biti posvećeni njenom očuvanju.

Prvi panelista, prim.dr Branimir Rančić, neuropsihijatar, narodni poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja, govorio je između ostalog o upotrebi cigareta i alkohola kao društveno prihvaćenoj pojavi kod mladih, pojavi kod mladih.

Neuropsihijatar i porodični psihoterapeut Mirjana Miladinović iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ osvrnula se na narkomaniju, kao sveprisutnom problemu bez obzira na pol, uzrast i socijalni status.

Bratislav Timotijević, penzionisani policijski službenik Policijske uprave u Nišu i, dugogodišnji rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i član mnogih gradskih i republičkih foruma na temu bezbednosti mladih, govorio je o ulozi policijskih službenika u edukaciji, prevenciji i postupanju prema mladim osobama, konzumentima alkohola i opojnih droga, kao i onima koji distribuiraju mladima psihoaktivne supstance.

Član veća Gradske opšptine Medijana za sport i obrazovanje i profesor na Visokoj tehničkoj školi u Nišu, dr Srđan Jovković godinama se bavi edukacijom mladih i odraslih, s ciljem zaštite podataka na internetu i putem mobilnih uređaja, govorio je o ulozi roditelja u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i rizičnog ponašanja i u kojoj meri bi jačanje roditeljskih kompetencija u preventivnom delovanju dovelo do smanjenja konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci. On je posebno istakao aktivnosti za malde i učenike koje organizuje najveće niška opština, a koje promovišu sport, zdrav način života, talenat, odličan uspeh u školi.

Narodna poslanica dr Ljubica Mrdaković Todorović i potpredsednica Republičkog Odbora za zdravstvo, zdušno je podržala inicijativu opštine Medijana da jedan od strateških ciljeva u daljem planiranju bude zdrav razvoj naše dece i pronatalitetna politika. Ona je predložila da jedna od tema u predstojeećm periodu bude preventiva i zaštita reproduktivnog zdravlja kod mladih, jer su, kako je objasnila u toj oblasti podaci katastrofalni.

Neka od pitanja na koja su traženi odgovori su i da li je korisno koristiti medijske kampanje u aktivnostima prevencije rizičnog ponašanja, da li postoji politička volja za rešavanje problema mladih na republičkom, gradskom i opštinskom nivou i šta je u toj oblasti strategija države, grada i opštine.

U okviru izrade nove strategije razvoja Gradske opštine Medijana za narednih 10 godina biće održano više javnih debata o različitim temama, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com