Društvo

Porodica iz Niša pola veka pokušava da iseli trafostanicu iz svog dvorišta

Porodica Vitomira Dinića iz niškog naselja Duvanište već punih pola veka pokušava da izdejstvuje izmeštanje trafostanice izgradjene tik uz njihovu kuću, u Ulici Koče Racina 21, ali u tome i dalje nema uspeha.

Dinić je rekao da je borbu za izmeštanje trafostanice započeo krajem šezdesetih njegov otac, a nastavili su on i njegov sin Dušan.

„Taj objekat koji zauzima šestinu našeg placa od 330 kvadrata, i dalje ozbiljno ugrožava naše zdravlje i predstavlja stalnu pretnju za našu bezbednost. Kada je 1987. godine eksplodirala morali smo da se svi iselimo neko vreme iz kuće. Moja supruga je obolela od raka, verujem upravo zbog blizine trafostanice. Mi živimo sa ‘tempiranom bombom’ na par metara od kuće“, izjavio je Dinić.

On je kazao da njegova porodica sa punim pravom zahteva izmeštanje i rušenje trafostanice pošto je prema njegovim rečima izgradjena na osnovu falsifikovane gradjevinske dozvole.

Foto: B.Lj.

„Uvidom u dokumentaciju vidi se da je gradjevinska dozvola izdata ‘blanko’, bez broja parcele na kojoj se gradi. Za gradnju trafostanice u našem dvorištu korišćena je dokumentacija izdata za trafostanicu koja je izgradjena na kilometar od nas. Eksproprijaciju su radili prema nekom trećem licu, a prikazali su to kao zvaničan dokument za gradnju ove trafostanice“, izjavio je Dinić.

On je kazao da su sa zahtevom za izmeštanje trafostanice i rušenje postojećeg objekta unazad nekoliko godina „pokucali“ na vrata mnogih ustanova i institucija u gradu.

„Iz kabineta gradonačelnika Niša dobili smo odgovor da za postupak izmeštanja trafostanice nije nadležan grad, a iz republičke gradjevinske inspekcije nam je stigao odgovor da je za izvršenje odredaba zakona u ovoj oblasti nadležna gradska gradjevinska inspekcije“, rekao je Dinić.

Foto: B.Lj.

Gradska gradjevinska inspekcija, dodao je Dinić, pre pet meseci donela je rešenje o zabrani korišćenja trafostanice, ali taj papir ništa nije promenio.

„Inspekcija je trebalo nakon toga da donese rešenje o rušenju, medjutim, to nije učinila. Umesto toga ona je obavestila Elektrodistribuciju da pokrene postupak dobijanja upotrebne dozvole. Elektrodistribucija sada preko Sekretarijata za planiranje i izgradnju hoće da legalizuje bespravno izgradjeni objekat“, kazao je Dinić.

Prema rečima Dinića, sve ovo vreme koliko traje borba za izmeštanje trafostanice, njegova porodica izložena je pritiscima radnika Elektrodistribucije.

„Oni stalno dolaze do naše kapije, obilaze oko kuće, a na naša pitanja ko ih je poslao drsko odgovaraju: ‘Pera Perić ili Janko Janković’. Bilo je dana kada su nam iz vozila pretili rukom i pokazivali srednji prst. Imamo fotografije kojima to možemo da potvrdimo“, rekao je Dinić.

On je najavio da će nastaviti da se bori za izmeštanje i rušenje trafostanice.

„Spreman sam da svojim telom branim svoju imovinu, ukoliko radnici Elektrodistribicije pokušaju da udju u dvorište i trafostanicu. Neću dozvoliti bilo kakve popravke u njoj. Zapravo, oni su je, nakon što je eksplodirala, dogradili i stavili toliko jake uredjaje da ne može nikada da se pokvari“, izjavio je Dinić.

Foto: B.Lj.

U Odseku gradjevinske inspekcije su kazali da su protekih meseci podrobno ispitali dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju trafostanice u Ulici Koče Racina i da nisu utvrdili bilo kakve nepravilnosti.

„Trafostanica je izgradjena na osnovu urbanističkog plana za taj deo grada, a zemljište je izuzeto od vlasnika uz odgovarajuću naknadu vlasniku. Iz Sekretarijata za planiranje i izgradnju nam je stigao dopis kojim je potvrdjeno da je gradjevinska dozvola za trafostanicu pravosnažna, punovažna i nije falsifikovana“, izjavila je šef Odseka gradske gradjevinske inspekcije Marina Živulović Petrović.

Prema njenim rečima, gradjevinska inspekcija je, kada je Dinić izrazio sumnju da je dokumentacija falsifikovana, izdala rešenje o zabrani korišćenja trafostanice kako bi imala vremena da proveri svu dokumentaciju, a ne zbog toga što je uočeno da je bilo nepravilnosti.

„Trafostanica je legalna i upisana je u katastar nepokretnosti. Elektrodistribucija je pokrenula postupak dobijanja upotrebne dozvole. U vreme kada je trafostanica gradjena, krajem 70-tih, invenstitori nisu bili u obavezi da dobiju upotrebnu dozvolu“, izjavila je Živulović Petrović.

Ona je kazala da je, nakon što je gradjevinska inspekcija obavila svoj posao, spor izmedju Vitomira Dinića i Elektrodistribucije, sada pred Upravnim sudom, po Dinićevoj tužbi.

U ogranku Elektrodistribucije Niš istakli su da raspolažu kompletnom dokumentacijom o izgradnji trafostanice u Ulici Koče Racina 21, počev od inicijative za izgradnju do upotrebne dozvole.
Direktor Elektrodistribucije Niš Branislav Stojić je u pisanom odgovoru za agenciju Beta naveo da je trafostanica izgradjena na katastarskoj parceli koja je pravosnažnim rešenjem eksproprisana u korist tog preduzeća.

Prema njegovim rečima, Vitomir Dinić je dužan, u skladu sa odredbama Zakona o energetici, da omogući Elektrodistribuciji pristup trafostanici i da ne ometa radove.

„Postoji opšti interes da ovlašćena lica pristupe trafostanici radi održavanja, a u cilju sprečavanja opasnosti po život i zdravlje ljudi i sprečavanja nastanke štete većih razmera. Onemogućavanjem pristupa nadležnima, Dinić može da dovede u opasnost svoju porodicu, ali i druge ljude. Osim toga, takvim ponašanjem može dovesti do toga da čak 313 domaćinstava koja su priključena na trafostanicu ostane bez struje“, izjavio je Stojić.

Prema Stojićevim rečima, po tužbi Elektrodistribucije, Osnovni sud u Nišu je aprila ove godine doneo rešenje kojim je Diniću nalaženo da odmah ukloni ogradu i omogući pristup trafostanici, ali on to još nije uradio.

„O navodima Dinića koji se tiču odnosa radnika Elektrodistribucije prema njemu i navodnih pretnji, ne možemo da se izjasnimo jer nemamo neposredna saznanja o tome“, kazao je Stojić.

Kako je rekao, izmeštanje trafostanice iz Ulice Koče Racina 21 nije u planu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com