Ekonomija

Porez na zarade puni gradski budžet

Budžet grada Niša u prvih šest meseci ove godine realizovan je oko 84 odsto, što je za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu, rečeno je na sednici Gradskog veća. Umesto planirane četiri milijade dinara, prihodi su ostvareni u visini od oko 3,5 milijarde dinara, koliko je bila i realizacija rashoda.

Najveći prihodi za šest meseci su svakako prihodi od poreza na zarade, i to 1.513.000.000 dinara. To je oko 80 odsto od plana za prvih šest meseci. Ostali prihodi su imali rast od 82 do 84 procenta.

Na povećanje svih rashoda, čija realizacija u proseku iznosi 82 odsto, najviše su uticala veća izdvajanja za socijalnu zaštitu, kulturu, komunalne i infrastrukturne projekte.

Gradsko veće usvojilo je i predlog kojim će se dug Simpa iz Vranja prema Gradu, u visini od oko 37 miliona dinara pretvoriti u akcije, odnosno trajni ulog Grada. O ovom predlogu će se izjasniti i odbornici Skupštine grada Niša.To su potraživanja koja su vezana za izvorne i ustupljene prihode. U pitanju je porez na imovinu, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, komunalna taksa za isticanje firme i procenat koji nam pripada od poreza na zarade, kao ustupljeni prihod jedinici lokalne samouprave. Ovakav potez deo je reorganizacije Simpa, koji je Vlada naložila svim lokalnim samoupravama kojima je ovo Privredno društvo dužno, kako bi se izvuklo iz finansijske krize.

Na Gradskom veću je bilo reči i o isplati duga u visini od pet miliona dinara kako bi se nadoknadila šteta vlasniku voćnaka i plastenika nastala izlivanjem Rautovačkog potoka. Dogovoreno je da od ukupne štete Gradska opština Niška Banja isplati 2,7 miliona dinara, a ostatak će izmiriti grad. Inače, šteta je nastala 2015.godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com