Društvo

Popularna predavanja iz fizike na PMF-u sve više privlače mlade

U četvrtak 14. novembra sa početkom u 20 časova na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu nastavlja se seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section”. Posetioci će između ostalog prisustvovati naučno-popularnom predavanju, “Kako usporiti svetlost?” i studentskoj prezntaciji “Dva po ceni jednog: Potraga za Higsovim bozonom”. Ulaz je slobodan, a dosadašnja predavanja su pokazala da publiku sve više čine mladi koji na ovaj način ulaze u zanimljiv svet fizike.

Predavanje “Kako usporiti svetlost?” održaće Nikola Filipović, asistent na Departmanu za fiziku PMF-a u Nišu.

„Poznato nam je da je brzina svetlosti najveća moguća brzina kojom čestice u prirodi mogu da se kreću. Svetlost se kreće toliko brzo da u treptaju oka dospeva sa jednog kraja grada na drugi, sa jednog planinskog vrha na drugi, sa aviona koji leti na noćnom nebu ili satelita koji orbitira oko Zemlje do nas. Međutim, ukoliko svetlost posebnih karakteristika propustimo kroz takođe vrlo specifične materijale, možemo je usporiti toliko da bismo bili u stanju da je prestignemo nešto jačim sprintom! Kako je ovo moguće, kakve karakteristike moraju imati pomenuti materijali, kao i koje su sve moguće primene usporavanja svetlosti, neka su od pitanja na koja će ovo predavanje pokušati da da odgovor”, kaže Filipović.

Pored ovog predavanja program čini i studentska prezentacija Milene Simić, studentkinje treće godine osnovnih studija na Departmanu za fiziku.

“Dva po ceni jednog: Potraga za Higsovim bozonom” o njenom iskustvu u letnjoj školi fizike elemntarnih čestica u Krakovu. Takođe biće organizovana razmena iskustava sa studentima iz Jerevana, Jermenije, putem video poziva.

Do sada su održana tri od predviđenih  pet termina, a u četvrtak sledi četvrti po redu. Seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section” i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu namenjen je širokoj javnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com