DruštvoHronika

Poplavljena polja kod Trupala prema Lalilincu, mostovi zatvoreni, izvorište Medijana odbranjeno

Noćas smo oko jedan sat iza ponoći obišli sve terene gde je došlo do izlivanja Nišave zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Najviše problema bilo je kod mosta u Donjoj Vrežini s obzirom na to da je tu postojala opasnost da se Nišava u jednom trenutku izlije i ugrozi izvorište Medijana  što bi za grad bio veliki problem. JKP „Naisus“ je sa ostalim preduzećima organizovalo odbranu izvorišta tako da je  ta opasnost noćas izbegnuta, kaže Miroslav Đokić, gradski većnik zadužen za komunalna pitanja.

Kritično je bilo i kod Medoševca, ali su meštani dali sve od sebe da spreče veće štete koje su mogle da se dogode.

Miroslav Đokić, gradski većnik; foto: V. P.

„Za svaku pohvalu je njihova organizovanost. Preko 100 ljudi je punilo džakove peskom i podizalo bedem kako bi odbranili svoja domaćinstva. Bilo je kritično i u Trupalu na dve lokacije. Jedna je kod pošte koju branimo već dva dana kako džakovima tako i dodatnom mehanizacijom. Druga je kod škole gde su nam pomagali  i meštani da sprečimo izlivanje reke koja bi ugrozila domaćinstva“, kaže Miroslav Đokić.

Situacija je bila kritična i u Popovcu gde se voda iz reke vraćala kroz atmosferske kanale koji su zbog toga morali da budu zapušeni da bi se izbeglo plavljenje sela.

„Od jutros pratimo lokaciju kod mosta od Popovca prema Lalincu koji je zatvoren  od juče. U Lalincu je Nišava jutros ili probila ili prelila bedem i trenutno radimo na tome da utvrdimo šta se zapravo desilo. Unajmili smo i dron koji  će ovo područje snimiti iz vazduha  a na osnovu tog snimka znaćemo da li je potrebna sanacija bedema na tom mestu  da bi se uradila zaštita i zaštitilo selo“, kaže Đokić.

Foto: V. P.

Dodaje da se situacija sada smiruje, sve vode  su u opadanju, nema više opasnosti sličnih onima od juće i noćas.

„Najgore je prošlo noćas tako da danas ne očekujemo neke veće probleme“, dodaje Đokić.

Prema rečima Miroslava Đokića nema poplavljenih kuća osim što su kod Donje vrežene i u  Proseku poplavljene neke vikendice.

„Kada se radi o naknadi štete dat je nalog opštinama da njihove službe to popišu, ali je bitno da napomenemo da je za vodotoke prvog reda kao što su Nišava i Južna Morava zadužene Srbijavode, a grad je zadužen za vodotoke drugog reda. Kao grad i jedinica lokalne samouprave  uradićemo sve da pomognemo sugrađanima koji su pretrpeli neku štetu“, ističe Đokić.

Situacija na vodotocima se i dalje prati, a prema izveštaju Hodrometeorološkog zavoda  veće padavine se ne očekuju u naredna tri kao i narednih sedam dana, ali u svakom slučaju Štab za vanredne situacije je u stalnoj pripravnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com