Društvo

POPISANO: Za nedelju dana čak 10 hiljada objekata

Za poslednjih sedam dana Grad Niš, popisao je 10 000 nelegalno izgrađenih objekata, što je četiri puta više urađenog posla nego do sada, ovo je potvrdila Darinka Đuran danas u Gradskoj kući u Nišu.

“Niš je od najgorih u poslu legalizacije, poslednjih nedelja izbio među najbolje gradove koji trenutno popisuju nelegalno izgrađene objekte. Već 1. marta Niš će imati bazu podataka, najkasnije 10. marta – ovaj rok ne sme da se prekorači” ističe Đuran.

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predvođeni pomoćnicom ministra Darinkom Đuran i savetnikom potpredsednice Vlade Srbije Milanom Rakićem, nastavljaju terensku kontrolu sprovođenja ozakonjenja u opštinama i gradovima.

Niš je jedan od gradova u Srbiji koji je znatno napredovao u popisu nelegalnih objekata, ističe pomoćnica ministra Đuran.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) omogućilo je svim opštinama u Srbiji da na određeno vreme angažuju ukupno 1.046 ljudi koji rade na poslovima ozakonjenja.  Novi radnici angažuju se isključivo uz saglasnost Vladine Komisije za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preporučilo je lokalnim samoupravama da prednost pri zapošljavaju imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ministarstvo će na svaka tri meseca kontrolisati rad svih lokalnih samouprava i putem konferencija za novinare i zvaničnog sajta ministarstva obaveštavati javnost o njihovom učinku na poslovima ozakonjenja.

Prioritet u ozakonjenju imaće porodične kuće i stanovi jer je Zakon o ozakonjenju donet da bi se građanima pomoglo da što lakše ozakone svoje nelegalne objekte i da potomcima ostave ozakonjene kuće i stanove.

Ministarstvo je obezbedilo posebnu telefonsku liniju (011/3617-722) i i-mejl adresu (ozakonjenje@mgsi.gov.rs) na koje građani mogu da prijave probleme sa kojima se susretnu u lokalnim samoupravama u postupku ozakonjenja.

Ozakonjenjem kuća i stanova objekata građani povećavaju vrednost svoje imovine i dobijaju mogućnost da ove nekretnine, ukoliko žele, prodaju. Lokalne samouprave ubrzanjem ozakonjenja značajno će povećati prihode, jer će samo od taksi za ozakonjenje zaraditi 8,4 milijardi dinara, što je šest i po puta više od troškova zarada dodatnih radnika, koje će plaćati iz svojih budžeta.

Zakon o ozakonjenju objekata usvojen je 20. novembra 2015. godine, a do sada je doneto oko 40.000 rešenja i popisano 509.932 objekata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com