Kolumna

Popi, pojedi, obleči se… k’o ti je merak – toj će ti ostane

Trčalo se, rabotilo se koga kolko noge nose i kuj je kolko snagu imal za rabotu. Danjom trčimo, rabotimo u polje, a noćom u ruke. Ma na venjer sam po celu noć prela, vrtkala, tkala. Kvo ću kad sam se stvorila žensko da budem, a žena je stub u svaku kuću. Moraš na svi u kuću da ispleteš čarape, kostimi, moraš a tkaješ čerge da ima s kvo da se pokriješ, da omesiš, da spremiš, decu da rađaš, ma ne znaš kvo ćeš prve. I sve se začuvuvalo da ima, sve mora da ima i za staro i za novo, znalo se koje je za koje.

Mlogo sam se mučila i štedila da ima.

E da sam tag znala da na sve proodi moda i da će moja deca da potvrljaju moje čerge i vutare, ič ne bi štedela. A ja sam sve toj odrabotila i otpatila za nji da ima, a nji toj ič briga neje. I pet pare si ne davaju što će toj sve moljci d-izedu. Kvo li sam pa s tojpostigla što sam štedila? I men me još malko nema da ima pa slance ci pa greje. E da mi je ovaj pamet a mlade godine, ma ič za nista ne bi ostaljala.

Ali kuj je toj znal da će ovak da bude. I na moju ćerku si vikam, more turi si na ostal najubav stoljnjak, turi si na krevet najubav prekrivač, sag kada ti je merak, obleči koje ti je najubavo, ma nemoj ko ja da se mučiš i da ostaljaš da ima.

Nego popi, pojedi i obleči se u kvo ti je merak, toj će ti i ostane. I nemoj se mlogo sekiraš za nikoga, nema vajda od sekiraciju, odmori se i poživi kolko tije Bog rekal.

Autor: Ljiljana Grozdanović, Zavidinka iz Velikog Krčimira, ZP Zaplanje

vragolija blog

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com