Društvo

Pop-rok sekcija niške Muzičke škole menja svet na bolje

Pop-rok sekcija „Dva sata kvalitetnog programa“ niške Muzičke škole „dr Vojislav Vučković“, održala je svoj prvi donatorski koncert.

Jedanaest dečaka i devojčica različitog uzrasta nastupilo je u velikoj sali Niškog kulturnog centra, a cilj je bio da se prikupe sredstva za kupovinu nedostajućih instrumenata, prvenstveno kahona.

Pop-rok sekcija postoji manje od godinu dana, a čine je učenici osnovne i srednje muzičke škole.

Osluškivali smo njihove želje, sagledali mogućnosti i odlučili da im pored formalnog obrazovanja pružimo dodatni stimulans da napreduju ka svojim ciljevima. Sekciju čine učenici različitog uzrasta što našem orkestru ne predstavlja smetnju. Naprotiv, jedni od drugih uče, druže se, upotpunjuju svoje znanje i sve to rade bez treme i sa osmehom“, kaže Milena Despotović profesorka Muzičke škole „dr Vojislav Vučković“, koju, zbog njene neposrednosti, đaci prosto obožavaju.

Foto: S.P.

Deca koja u ranom uzrastu imaju pristup muzici, kroz koju ih vode posvećeni pedagozi, bez obzira da li je reč o grupnoj ili individualnoj nastavi, stiču iskustvo scenskog nastupa, vrednovanja i razumevanja kulturoloških dešavanja, a sve to doprinosi njihovoj socijalizaciji. Savremen pristup izučavanju različitih muzičkih žanrova, na zanimljiv i neposredan način doprinosi razvoju kreativnosti, muzikalnosti i podstiče dobro raspoloženje.

Svi koji upišu muzičku školu teže ka tome da jednoga dana budu vrhunski muzičari. Rad van standardnih obrazovnih okvira svima nama predstavlja veliko zadovoljstvo, jer je sama atmosfera drugačija nego na časovima redovne nastave“, kaže Eva Marković, članica pop-rok sekcije.

Foto: S.P.

Većina nas u muzičkoj školi i sluša i voli i neguje i svira pop muziku. Mislim da je to lep način da izrazimo svoje afinitete. Klasiku negujemo na klasičan način, a sekcija je odušak. Voleo bih kad bi nam svi časovi bili veseli kao sekcija“, kaže Kosta Ranđelović koji osim što peva, svira klavir, akustičnu i bas gitaru.

Jedna od najmlađih je Janja Đorđević. Ona svira violinu i kaže da je izabrala pravi instrument jer violina upotpunjuje zvuk svake melodije, bez obzira na muzički pravac.

Svaki instrument, pa i violina, uklapa se u svaki muzički žanr. Uglavnom je doživljavamo kao klasičnu, a ona se skoro neprimetno provlači i kroz muziku koju privatno svi slušamo. Pop-rok sekcija nam dozvoljava da na neformalniji način primenimo znanje koje stičemo u školi i da ga usavršimo“, ispričala je Janja.

Ako je suditi po aplauzu koji su posle svake pesme ovi mladi ljudi dobili, publika je uživala. Ređali su se hitovi, od Glorije Gejnor, Krisa Ajzaka, do Bili Ajliš, Rijane, Lejdi Gage i Bredlija Kupera, kao i domaćih Tijane Dapčević, Dina Dvornika, Oktobar 1864. …

Kao specijalni gost, nastupio je popularni niški muzičar Oliver Katić sa svojom ekipom.

Foto: S.P.

Oko sekcije za pop-rok muziku koju vodi profesorka Milena Despotović, okupilo se više jakih institucija i to je nešto što me kao umetnika izuzetno raduje. Naročito me raduje što sam se na koncertu ove sekcije, u publici sreo sa ljudima koji mogu svojim delovanjem da pomognu u podizanju nivoa kulture i umetničkog obrazovanja. Đaci niške muzičke škole koji su blago ove sekcije, nose moć kojom se svet menja na bolje i kao društvo smo u obavezi da im stvorimo uslove da se ostvare kroz što više muzičkih formi, da bi i nas oplemenili svetlošću koja zrači iz njih dok se bave onim što vole“, kaže Oliver Katić.

Još nisu sigurni ko će biti glavni muzičar na kahonu, instrumetu koji im nedostaje, kako bi program sekcije bio bogatiji. Ideja je da se svi oprobaju, jer je to način da nađu sebe u muzici.

Samo da kahon stigne u školu, a onda ćemo svi polako krenuti sa vežbanjem. Otvoreni smo za sve zainteresovane, pa će kahonista, možda, biti i neki nov član naše sekcije“, kaže profesorka Despotović.

Pop-rok sekcija „Dva sata kvalitetnog programa“ broji nekoliko nastupa do sada. Na svom prvom donatorskom koncertu prikupili su početni kapital za kupovinu nedostajućih instrumenata, nadajući se da će vrlo brzo imati priliku da ponovo nastupe pred niškom publikom i prezentuju sve ono što su naučili u muzičkoj školi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com