Društvo

Ponovo zablistala Železnička stanica Niš

Železnička stanica Niš nakon više od deset godina ovih dana ponovo je zablistala punim sjajem.

„Infrastruktura železnice Srbije“ posle više od decenije uredila je kompletno osvetljenje železničke stanice u Nišu.

Zamenjeno je više stotina sijalica i reflektora u čekaonici i vestibilu železničke stanice Niš, kao i na staničnim peronima.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije

“Sva svetlosna tela unutar i izvan stanične zgrade nalaze se na velikoj visini od osam i više metara, pa je bilo neophodno obezbediti skele i dizalice, omogućiti pristup staničnom vestibilu i peronima, preduzeti sve mere bezbednosti na radu i najzad uspešno realizovati čitav posao”, kažu u Infrastrukturi železnice Srbije.

 

Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Više od deset godina bilo je potrebno da se uspešno reši pitanje osvetljenja železničke stanice Niš.

“Realizovan posao je tim značajniji što se železnička stanica u Nišu nalazi na međunarodnom železničkom koridoru 10 kroz Srbiju i što je reč o najvećem i najznačajnijem železničkom čvoru na jugu Srbije. U ovu železničku stanicu svakodnevno stižu 24 putnička voza i isto toliko ih polazi iz ove stanice, povezujući železnicom Niš sa Beogradom, Prokupljem, Leskovcem, Dimitrovgradom, Preševom, Belom Palankom, Lapovom i Merdarem”, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

 

Zahvaljujući uređenju kompletnog staničnog osvetljenja, putnicima sada u železničkoj stanici Niš imaju kvalitetniju železničku uslugu i uslove za znatno bolje i prijatnije putovanje nego godinama unazad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

    1. Iz Nisa putnicki vozovi (2023. godine) polaze jedino u dva smera:

      1. Nis – Aleksinac – Stalac – Paracin – Velika Plana – Mladenovac – Beograd Centar
      2. Nis – Svrljig – Knjazevac – Zajecar (jedna od dve najlepse pruge u Evropi)

      Na ostalim pravcima nema putnickog saobracaja:

      1. Nis – Leskovac – Vranje – Presevo – Kumanovo – Skopje Thessaloniki
      2. Nis – Niska Banja – Sicevo – Bela Palanka – Pirot – Dimitrovgrad – Sofija
      3. Nis – Doljevac – Zitoradja – Prokuplje – Kursumlija – Kosanicka Raca – Podujevo – Pristina – Kosovo Polje

      Kada sam ja bio mali, 5 prolaznih koloseka i 1. levi kolosek nisu bili dovoljni da prime sve vozove.

      Dakle, za Srbiju je Nis ipak “kraj sveta”.

  1. Postoje telehenderi. Postoje elektricne ili dizel samohodne makaze za podizanje radnika na visine. Postoje i skele na tockovima na kraju. Usli konzervatori u crkve elektricnim korpama a ovde je problem menjati sijalice.

  2. Vec decenijama se govori o izmestanju pruge Nis – Sicevo iz centra grada. Da podsetim: prilikom ukidanja tramvaja Niska Banja je znatno izgubila na turizmu! Izmestanjem pruge na deonici Nis – Sicevo nestaju stajaliste Palilulska Rampa i stanice Cele Kula i Niska Banja. Ja bih predlozio da do “Broja 6” (pred Nisku Banju) pruga bude ukopana u zemlju, odnosno da se u Nisu izgrade jos dva podzemna koloseka; ta deonica bi kod Siceva bila povezana sa postojecom trasom Nis – Pirot – Dimitrovgrad. Trasa koja bi bila ukopana u zemlju mogla bi da se koristi kao prigradska zeleznica. Od Niske Banje kasnije bi mogla da se izgradi jedna panoramska gorska adheziono-zupcasta zeleznica: Niska Banja – Gadzin Han – Donji Dusnik – Sebet – Veliki Vrtop; ona bi od Donjeg Dusnika bila ozubljena da bi mogla da savlada veliki uspon na Suvoj planini. Od Donjeg Dusnika do vrha Trem na Suvoj planini mogla bi da bude izgradjena gondolska zicara, a od Velikog Vrtopa do vrha Golemo Straziste na Suvoj planini jedna druga gondolska zicara. Ako nas Srbe to ne interesuje – interesovalo bi turiste iz inostranstva. Imali bismo hotele i puno radnih mesta. Time bi prelepo Zaplanje i Suva planina postali nalik na Svajcarsku. Oni po lepoti i jesu uporedivi sa Svajcarskom, ali sve sto je do sada izgradjeno sve vise i vise propada… Mladi masovno idu u inostranstvo i nece da se vracaju; nista – kada mi pomremo doci ce na nase mesto neki drugi narod…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com