Hronika

Ponovo odloženo suđenje za Željkovu (19) pogibiju

Suđenje Miodragu Periću (39) iz Šainovca optuženom da 28. decembra 2021. godine u ovom doljevačkom selu vozeći pijan “golf 2” usmrtio komšiju Željka Ristića (19), odloženo je do daljeg jer su njegovi branioci zatražili izuzeće celokupnog niškog tužilaštva.

Advokat Milan Petrović zahtevao je da u daljem toku postupka ne učestvuje niko iz Višeg javnog tužilaštva počev od postupajućeg Gorana Bursaća do starešine ovog pravosudnog tela Borice Mitić. Takođe, isti zahtev je imao i u odnosu na kompletno Apelaciono tužilaštvo u Nišu te prvog čoveka i ove institucije Nebojšu Tasića.

Razlog za ovakav stav odbrane, kako je pred Višim sudom u Nišu objasnio Petrović, je sumnja da celokupno niško tužilaštvo učestvuje u prikrivanju identiteta pravog krivca za smrt devetnaestogodišnjaka. Zato je zatražio reakciju Republičkog javnog tužilaštva uključujući i njihov nadzor nad postupanjem niških kolega. Petrović je na juče održanom ročištu nabrojao navodne propuste niških organa gonjenja i korake koje je tim povodom preduzeo. Posebno mu je zasmetalo što ova institucija nije postupala po krivičnoj prijavi protiv Perićevog komšije Marka Disića koji je priznao da se kobne noći sa njim vozio a koga i odbrana ali i Željkova porodica sumnjiče da je bio za volanom.

Mirko Drašković, sudija koji vodi ovaj predmet, prihvatio je argument odbrane i glavni pretres odložio na neodređeni zakonski rok jer se ne zna koliko će vremena biti potrebno Republičkom javnom tužilaštvu da se uključi u ovaj slučaj. Odbrana optuženog Perića otpočetka se zasniva na tezi da on nije vozio . Prilikom njegovog suočavanja, optuženi se čak zakleo da nije krivac.

„Kunem se u svoje troje dece da ja nisam vozio. Prihvatio sam odgovornost zato što sam bio pijan i nisam ništa znao“, kazao je na početku suđenja Perić.

Reagujući na njegovu izjavu, Disić se zakleo u svoje dete da on nije krivac, za a Perića je kazao da je “sramota za ljudski rod”.

Perić se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Kako je navelo tužilaštvo, on je vozio sa 2.27promila alkohola u krvi, brzinom od 70 km/h na delu puta gde je ograničenje 50, usled čega je vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom.

Nesrećni mladić je je zadobio teške povrede glave i vrata, kičmene moždine, grudnog koša, oba plućna krila i ekstremiteta usled kojih je preminuo na licu mesta. Perić, inače vozač doljevačke Hitne pomoći, se zatim svojim vozilom udaljio sa mesta nesreće, a pronađen je na Klinici za toksikologiju UKC Niš gde mu je pružana pomoć zbog teškog pijanstva, što je još jedan argument odbrane da nije bio u stanju da vozi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com