Hronika

Ponovo odloženo suđenje ukrajinskom obaveštajcu

Pred Višim sudom u Nišu drugi put je odloženo sudjenje Andriju Naumovu, čije izručenje od Srbije traži Ukrajina. Pravna zastupnica osumnjičenog Tanja Savić rekla je novinarima da je nedolazak prevodioca za ukrajinski jezik razlog odlaganja ročišta za 7. novembar.

Savić je rekla da je u pauzi izmedju dva ročišta, a prethodno je bilo zakazano za 25. oktobra, Naumov upoznat sa detaljima zamolnice za njegovo izručenje.

Foto: B.Lj.

„Dostavljena mu je zamolnica i prilozi koji su došli uz zamolnicu. Kao što smo i pretpostavili, za sada se radi samo o krivičnim delima iz opšteg krivičnog prava, odnosno kriminaliteta, zloupotrebi službenog položaja, proneveri i sličnim krivičnim delima“, izjavila je Savić.

Ona je kazala da su Naumovu odredjena dva pritvora, jedan za pranje novca, a drugi je ekstradikcioni.

„Pritvor za pranje novca traje do 2. decembra, a ekstradicioni najduže godinu dana. Na taj pritvor ćemo se žaliti“, istakla je Savić.

Na pitanje zbog čega se Naumov plaši za svoj život u slučaju izručenja u Ukrajinu kada u toj zemlji nema smrtne kazne, Savić je rekla da je to zbog funkcije koju je obavljao pre nego što je napustio zemlju.

„On je bio načelnik Službe bezbednosti Ukrajine i nagradjivani predstavnik te službe. Plaši se za svoj život upravo zbog svih tih poslova koje je obavljao protiv ostalih lica“, izjavila je Savić.

Prema njenim rečima, pravni tim koji brani Naumova danas je imao pet advokata, a na sledećem ročištu će im se pridružiti i šesti. Za narodnog poslanika Srpske napredne strane Vladimira Đukanovića, Savić je kazala da je bio na sudjenju po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.

Na prethodnom ročištu u Višem sudu u Nišu pročitan je zahtev za izručenje u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih. Ranije je objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i da je osumnjičen za veleizdaju.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a juna je uhapšen na graničnom prelazu Preševo. Pretresom na granici otkriveno je da je kod sebe imao 650.000 evra, 125.000 dolara i dva smaragda. Branilac osumnjičenog Milan Petrović nakon prethodnog ročišta rekao je da se njegov klijent sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju.

Petrović je izjavio da se Naumov protivi izručenju jer strahuje za svoj život, pošto je u Ukrajini bio organizovan pokušaj atentata. On je istakao da su uvereni da je veleizdaja pravi razlog zahteva za izručenje, iako se u zamolnici Ukrajine ne pominje.

Pročitana zamolnica za izručenje ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com