Društvo

Još jedna NOVA GODINA: Zove se Srpska, Julijanska i Pravoslavna

Praznik koji se slavi 13. januara po Gregorijanskom kalendaru je u stvari 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična Nova godina, svake godine se slavi u balkanskim zemljama. Osim Srbije, u Crnoj Gori, BiH, Republici Srpskoj, Makedoniji i pravoslavnim delovima Hrvatske. Ovu Novu godinu slave i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Srpska Nova godina je starokalendarska, jer je  nastala po računanju vremena koje je ustanovio još Gaj Julije Cezar.

Srbi su među retkim narodima u svetu koji su stvorili sopstvenu novogodišnju proslavu pa je zato i nazivaju Srpskom novom godinom, jer je kroz vreme postala simbol narodnog  prkosa.

Njen smisao je drugačiji, jer je od verskog postala nacionalni praznik u međuratnoj Jugoslaviji, u inat tadašnjim vlastima koje su  želele da Srbi prihvate jugoslovenstvo u zamenu za sopstveni identitet.

Još se više i snažnije slavila u komunističkoj SFRJ, iako su slavljenici u slučaju da ih prijave ideološki ispravne komšije, išle na saslušanje u policiju.

To je davalo čar slobodarstva i nepomirljivosti s diktaturom pa se zbog proslavljanja Srpske Nove godine rizikovalo iz ljubavi i prkosa.

Kada je ovaj praznik kasnih devedesetih postao dozvoljen, oduševljenje je bilo veće, ali se slavilo skromnije.

Bez led rasvete, ogromnih kranova, velikih imena i basnoslovnih suma… nekada…pre 27 godinu naša srpska Nova godina slavila se skromnije ali sa više duše, kažu oni koji su se radovali godinama koje dolaze. Sve to zabeleženo je u kultnoj emisiji Promaja – niškog novinara Dragana Žike Stojanovića.

Tradicionalno, Novu godinu po Julijаnskom kаlendаru organizuje najveća Gradska opština  Medijana.  Nišlije i svi posetioci našeg Grada, moći će da uživaju u muzici i nastupu Amadeus benda. Koncert počinje u 22 sata i 15 minuta i trajaće do ponoći, kada će biti priređen i vatromet.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com