Ekonomija

Ponovo krenula pomoć za početnike u biznisu

Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga pozvala je građane koji nameravaju da započnu sopstveni biznis ili one koji su privatnim biznisom počeli da se bave u poslednje dve godine da se apliciraju za finansijsku i stručnu podršku koju mogu da dobiju u okviru Programa promocije preduzetništva i zapošljavanja.

Stručni saradnik Regionalne privredne komore Jelena Čvorović je rekla da je Program promocije preduzetništva i zapošljavanja započeo novembra prošle godine, ali je u martu prekinut zbog epidemije korona virusa, a sada je startovala druga faza.

„Program se sastoji iz tri dela. Prva deo jeste obuka za izradu poslovnog investicionog plana i biznis plana, koja traje pet dana i koju sprovodi Privredna komora srbije. Sa urađenim biznis planom i ostalom dokumentacijom gradjani apoliciraju za kredite kod poslovnih banaka, za garanciju koju daje država i za bespovratna sredstva koju daje grant. Treći deo Programa jeste stručna podrška Regionalne privredne komore tokom prve godine poslovanja“, izjavila je Čvorović.

Prema njenim rečima, aplikanti mogu da dobiju kredite pod povoljnim uslovima, a to su krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara, sa nominalnom fiksnom kamatnom stopom od 5,99 odsto godišnje.

„Krediti se mogu koristiti kako za investiciona ulaganja, tako i za operativne troškove. U zavisnosti od vrste ulaganja period otplate kredita je od tri do šest godina sa grejs periodom od tri do šest meseci. Garanciju za te kredite daje država u visini od 60 odsto od dobijenog kredita, a nakon isplate pozajmice svaki privredni subjekat dobija bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 20 odsto od odobrenog kredita“, istakla je Čvorović.

Ona je dodala da Program sprovodi Kancelarija za javna ulaganja, Ministarstvo privrede, Nemačka razvojna banka i Privredna komora Srbije.

„Cilj programa je da se pospeši preduzetništvo, samozapošljavanje, da se otvore nova radna mesta i stvor povoljan ambijent za početnike u poslovanju. Program je počeo 1. novembra prošle godine i do marta je na području naše zemlje bilo 417 aplikanata, a održano je tridesetak obuka u 18 gradova u celoj Srbiji. U Nišu je bilo 20 polaznika i organizovane su tri obuke, a petoro njih je apliciralo“, izjavila je Čovorić.

Ona je kazala da poziv za početnike nije vremenski ograničen i biće otvoren sve do utroška sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com