Lica Niša

Ponovo grafiti u centru Niša

Grafiti mogu da predstavljaju umetnički izraz, lepštu stranu hip-hop kulture, ali i prostakluk i odraz vandalizma ukoliko se nađu na mestu koje nije za to predviđeno, ili nisu planski nacrtani ili ispisani. Taman se mislilo da se sa “šaranjem” prestalo, ponovo su osvanuli i to u najužem centru grada.

 

Foto: NV

Više puta je JKP “Mediana” sprovodila akcije i čistila ružne grafite ispisane po zidinama grada, ali po svemu sudeći čistoća je kratko trajala.

Komunalci će svoj posao sigurno ponovo obaviti, međutim, ostaje nejasno na koji način će se stati na put novom ispisivanju grafita i „potpisivanju“ niških fasada?

Grafiti – „pećinski crtež“ današnjice

Grafiti su ništa drugo do „pećinski crtež“ današnjice. Imaju veliko kulturno i socijalno značenje kao jedan od oblika neformalne komunikacije i interakcije među ljudima. Pisani sa formom i porukom izazivaju reakciju, često burnu, zbog toga što se suprotstavljaju dominantnom kulturnom sklopu. Međutim, grafiti se ne ispisuju isključivo radi bunta i otpora društvenim normama, nego i zbog toga što njihovi autori na taj način ističu svoj stav.

Veliki problem predstavljaju grafiti navijačkih grupa, koji su često banalni i uvredljivi, zbog čega svaka umetnost koju grafiti sa sobom nose postaje minorna pa čak i ništavna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Umobolni, zavedeni drzavnim projektom, nepismeni, besposleni i bez buducnosti ! Zive od danas do sutra i misle da su uradili veliko delo za svoj kvazi klub ! Roditelji digli ruke, nemaju vreme da misle o deci, jer Zadruga je na tv, neka ga na ulici, nek se bije ,krade, sara, rasterecuje bedni kucni budzet ! Surova realnost i propast Srbije !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com