Društvo

Ponovno uspostavljanje saradnje Niša i Berševe

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se danas u Gradskoj kući sa direktorom izraelskog Centra Simon Vizental u Jerusalimu i članom Međunarodne komisije za istraživanje istine o Jasenovcu Efraimom Zurofom.

Na sastanku je bilo reči o međusobnoj saradnji Srbije i Izraela i ponovnom uspostavljanju Niša i Berševe, grada grada u južnom delu Izraela.

“Velika je čast da možemo da razmenimo informacije između o saradnji Srbije i Izaraela, istovremeno, prilika da sa našim predstavnicima u Izraelu razgovaramo o saradnji dve Privredne komore i o unapređenju naše saradnje i kontakata. Iz Izraela nam je stigao važan dokument kojim se ponovno uspostavlja saradnje Niša i Berševe koji je uspostvaljen još 90 ih godina. Naša ideja, još od pre dve godine, bila je da sva bratsva bratimljena između Niša i gradova u svetu sada obnovimo i da kao Grad imamo koristi od svih kontakata. Verujem da će ova naša saradnja biti plodonosna”, kazala je Gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu istakao je da je ogromna čast ugostiti tako dragocenog prijatelja naše zemlje i naroda, koji, kako kaže, ponekad i uputi reči, upozorenje ili neku vrstu kritike koja je najdobromernija.

“Čitav svoj život sam posvetio privođenju pravde sve zločince koje treba goniti za sva nedela tokom Holokausta, ne samo protiv jevrejskog naroda nego protiv svih. Nažalost, ne možemo da vratimožrtve, ali možemo da tražimo pravdu za iste. Banka krvi koja je juče otvorena predstavlja nešto čime može da se sačuva život, da omogući da zdravstveni radnici pružaju bolje usluge građanima, tu leži neka simbolika u svemu tome”, izjavio je Dr Efraim Zurof.

U okviru posete u svečanoj sali Univerziteta u Nišu, Društvo Srpsko-izraelskog prijateljstva organizuje predavanje dr Erafima Zuroffa “Zašto je važno da se nacistički zločinci procesuiraju”.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com