Društvo

PONOSNI NA SVOJE KORENE: “Istorija Niša” na RTS-u

Serijal “Istorija Niša”, rađen u niškoj produkciji sa naratorima Tanasijem Uzunovićem i Svetozarom Cvetkovićem biće prikazivan na drugom kanalu RTS-u, sredom od 19 časova. Ova serija promovisana je danas u niškom Narodnom pozorištu prikazivanjem četvrte epizode, od ukupno pet koliko će ih biti prikazano u prvom serijalu.

Pravo je zadovoljstvo da celoj Srbiji, pa i svetu prikažemo istoriju Niša i to na naciolnom mediju, na kojem da bi se billo šta prikazalo moralo je da zadovolji sve tehničke standarde, rečeno je danas na promociji serije.

“Nije bilo ništa teško u toku snimanja, već je bilo pravo zadovoljstvo raditi na ovom serijalu. Svuda smo naišli na otvorena vrata, sve podatke smo dobijali jako brzo, ekipa je bila posvećena, u ekipi su sve same Nišlije”, rekao je producent Dragan Videnović.

Ekipa koja je realizovala serijal o istoriji Niša

Mladi reditelj Stefan Krasić kaže da je rad na ovoj seriji bio veliki izazov jer mnoge stvari o istoriji Niša nije znao.

Stefan Krasić, reditelj

“Bilo je u pojedinim situacijama jako teško jer ne postoje nikakve slike Niša iz perioda antike, pa do turskog doba, ali smo mi uspeli da napravimo da Niš u nekim delovima izgleda kao Rim, u nekim kao Istanbul. Ovekovečili smo tu neku atmosferu koju smo mi mislili da je tada bila. Mislim da je ova serija podigla standarde, barem kada su ovi naši prostori u pitanju”, kazao je Krasić.

 

Scenarista je naš poznati književnik, Dejan Stoiljković, reditelj, Stefan Krstić, a narator, čovek koji će gledaoce provesti kroz istoriju grada, poznati glumac, Tanasije Uzunović, takodje rodjeni Nišlija.

Tanasije Uzunović, narator u seriji Istorija Niša

“Kada sam dobio poziv da radim na seriji bio sam na neki način uplašen, a na neki način spreman da odgovorim zadatku, s tim što nisam bio za to da se govori komunistički, partijski, blokovski, nego da se govori istorijski, a to je dosta mučno. Nadam se da će serija odgovoriti svom zadatku. Drago mi je da u tome učestvujem, imam razloga i po svojim precima i po svom postojanju”, kazao je naš poznati glumac Tanasije Uzunović.

Scenarista i književnik Dejan Stojiljković ističe da su mu prilikom pisanja scenarija posao olakšala njegova dva romana, “Znamenje anđela” koji govori o periodu Cara Konstantina i “Olujni bedem” koji govori o padu Niša 1386. godine. Osim što je dobro poznavao taj istorijski period nije mu bilo teško jer je imao i odlične stručne konsultante.

Dejan Stojiljković, književnik i scenarista

“Sama činjenica da ide na nacionalnom servisu gde su naratori Tanasije Uzunović i Svetozar Cvetković, da je rađena po svim svetskim standardima, gde će biti milionska gledanost govori sama po sebi. Mislim da je ovo najznačajnija promocija Niša, koju do sada nikada nismo imali. Nama tek predstoji rad. Potrebno je obraditi period oslobođenja Niša od Turaka, period bakanskih ratova, u seriji će biti prikazan novi evropski Niš, o kralju Milanu, međuratnom periodu sa Dragišem Cvetkovićem. Ukratko u 15 epizoda biće pokriven period do petooktobarskih promena”, istakao je Stoiljković.

Pokrovitelj projekta je Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Zaštitni znak grada Niša su konjske zaprege kroz centar grada. Na to su ponosne nišlije i to traje i u 21. veku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com