Obrazovanje

PONOSNA 81 godina postojanja Građevinske škole “Neimar”

Građevinska škola ‘’Neimar’’ u Nišu obeležava 81. godišnnjicu od osnivanja u jesen daleke 1939.godine. Godišnjicu vednu poštovanja dočekuju spremno prilagođavajući se svim novinama koje su u ovih osam decenija pratile obrazovanje. Danas je ‘’Neimar’’ moderna i savremena škola posvećena radu sa učenicima koje priprema da savesno obavljaju posao za koji se pripremaju.

 

‘’Od osnivanja do danas našu školu završio je veliki broj učenika i stekli su zvanje tehničar za visokogradnju, tehničar za niskogradnju, arhitektonski tehničar, geodetski tehničar, zidar tesar, keramičar, armirač, rukovalac građevinskom mehanizacijom, poslovođa, stolar, tapetar, građevinskih, geodetskih i drvoprerađivačkih zanimanja za II, III, IV, V stepen stručne spreme’’, kaže Steren Vasić, direktor škole.

Svaka nova školska godina je novi izazov, prošla a i ova, imaju i onaj dodatni, obezbediti maksimalno bezbedne uslove za rad učenika i zaposlenih, imajući u vidu novonastalu situaciju.

‘’I ove godine krenuli smo ambiciozno, upisali smo više učenika nego prošle godine. Ove godine upisali smo 90 odsto kapaciteta predviđenih upisom u prvi razred. Sve manje učenika napušta školu, za skoro tri četvrtine onih koji su se upisali, naša škola je bila jedna od prve tri na listi želja. Oslanjamo se na tradiciju škole i na ekspanziju građevinarstva u našoj zemlji’’- dodaje direktor Vasić.

Stalno se radi na tome da se unapredi obrazovno – vaspitni rad u školi, da se organizuju razni vidovi vannastavnih aktivnosti, nove metode nastave i učenja, usavršavanje nastavnika, unapređenje prostornih uslova u školi, da bi se svi u školi osećali prijatno i rado u nju dolazili.

‘’Od ove godine škola je uključena u pilot projekat “Obogaćeni jednosmenski rad u srednjim školama“, jedan vid produženog boravka koji omogućava učenicima, koji to žele, da borave u školi i nakon završetka redovnih časova. Trenutno smo fokusirani, usled celokupne situacije, na dodatnu podršku učenicima i pomoć u savladavanju gradiva iz pojedinih predmeta, naročito stručnih, ali planiramo i pripremu učenika za maturski i završni ispit, za polaganje prijemnih ispita, ulepšavanje školskog okruženja i postizanje boljih obrazovnih postignuća učenika’’, objašnjava Vasić.

Od aktuelnih tema u školi, treba napomenuti da je u toku je pokretanje rada škole Učeničke zadruge GTŠ Neimar.

‘’S tim u vezi smo aplicirali kod MPNTR, za sredstva za opremanje učeničke zadruge i osavremenjavanja njenog rada, pa ćemo zahvaljujući toj donaciji Ministarstva nabaviti CNC mašinu za graviranje i sečenje drveta. To će budućim zadrugarima omogućiti bolje rezultate i izradu proizvoda koje dalje želimo da plasiramo i prodajemo, a sredstva iskoristimo za dobrobit učenika.Od planova ostaje i neostvarena namera za uvođenje dualnog obrazovanja, i veliki zadatak za menadžment škole, a to je bolja promocija obrazovnog profila Operater osnovnih građevinskih radova’’, dodaje Vasić.

Dosta toga nas očekuje i nadalje – kaže Vasić. Škola stremi ka evropskim stadardima, kreiran je Evropski razvojni plan škole, konkurisali smo za sredstva u okviru programa Erasmus. Promovisali smo se i van granica naše zemlje, u Rumuniji, u gradu Brašov. Tema treninga “ Sprečavanje ranog napuštanja srednjeg obrazovanja“ jedan od problema koji želimo da rešimo kada su u pitanju učenici naše škole- zaključuje Vasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com