Hronika

Ponavlja se suđenje vlasniku bazena koji je čekićem napao goste

Apelacioni sud u Nišu ukinuo je prvostepenu sudu kojom je Nišlija I.M. (45) osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja teškog ubistva i naložio ponovno suđenje. Njemu je 8. decembra prošle godine izrečena desetogodišnja robija jer je 29. avgusta 2019. godine na bazenu “H2O” u Niškoj Banji, čiji je vlasnik, razbio glavu tada osamnaestogodišnjim mladićima N. A. i Đ. I.

Na prvostepenu presudu Višeg suda žalbe su podneli optuženi I.M. i njegov advokat Novica Stefanović a Apelacioni sud je ocenio da su one osnovane.

Prvostepeni sud nije razjasnio zbog čega je smatrao da se optuženi nije osećao ugroženim te da tokom kritičnog događaja nije postojala mogućnost da bude napadnut. Ovo iz razloga jer je dokazano da su pojedini gosti na rođendanskoj žurci bili pijani, te da je došlo do rasprave sa optuženim oko njenog trajanja. Takođe, iskazom svedoka potvrđeno je da se u trenutku povređivanja oštećenih, ispred optuženog nalazilo šest mladića i majka slavljenice. U kontekstu tih navoda nejasan je zaključak prvostepenog suda da se optuženi nije brinuo za svoju bezbednost.

I psihijatar Dragana Aranđelović je ustanovila da je osećaj gneva i straha uticao na sveukupno rasuđivanje optuženog pa je nejasno zašto je prvostepeni sud zaključio da je umišljajno nameravao da udarcima čekićem oštećene liši života.

“Nije jasan ni mehanizam povređivanja oštećenih što je od značaja da se utvrdi da li se radi o umišljajnom delovanju radi lišavanja života ili nasumičnom reagovanju u cilju odbijanja potencijalnog napada”, naveo je između ostalog Apelacioni sud.

Optuženi je tokom suđenja negirao delo za koje je optužen, ističući da se našao u nezavidnoj situaciji nakon što su se gosti napili. S obzirom na to da se teretio za pokušaj teškog ubistva, I.M. nije mogao da dobije manje od deset godina jer je izmenama Krivičnog zakonika ova sankcija predviđena kao minimalna. Da bi bio osuđen na blažu kaznu, u ponovljenom postupku morali bi da dođe do prekvalifikacije dela za koje će odgovarati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Znaci,potplatili se i zastrasili psihijatri,vestaci i sudije i mora da se menja optuznica.Smanjice mu kaznu na 6 godina i nakon odlezanih 3-4 izacice na slobodu.S obzirom iz kakvog je kriminalnog miljea i ne cudi ovo.

  2. Sramota bre!!! Kriminalci se pustaju na slobodu. Taj olos od čoveka ne bi smeo da izadje iz zatvora a kamoli da mu ponovo sude.

  3. Znaci li to, na osnovu nalaza strucnih Psihijatara, da za svako lice koje je gnevno ili upaseno treba ocekivati da udara prolaznike cekicem u glavu?
    Takodje, posto je Apelacioni Sud u nedoumici evo male pomoci za njih. Uobicajena praksa u Nisu je da vlasnici ugostiteljskih objekata, preventivno cekicem udaraju pripite goste u glavu I to iskljucivo instinktivno da bi se odbranili.
    U ovom teskom slucaju Sud treba pazljivo da vaga I rasudjuje jer je javnost vrlo uznemirena I zainteresovana za odluke Suda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com