Hronika

Ponavlja se suđenje lekaru osumnjičenom za dodirivanje maloletnica

Viši sud u Nišu ukinuo je prvostepenu presudu donetu protiv D.M. (50) lekara Vojne bolnice u Niš, uhapšenog prošle godine zbog sumnje da je neprikladno dodirivao četiri svoje maloletne pacijentkinje.

On je 8. maja ove godine oglašen krivim za krivično delo polno uznemiravanje jedne devojčice i osuđen na šest meseci zatvora a oslobođen je optužbe da je učinio tri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad trima maloletnicama.

Na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Nišu žalbu su izjavili osnovni javni tužilac i to na oslobađajući deo sudske odluke ali i sam optuženi D.M. i njegovi branioci. I lekar i njegova odbrana tražili su da bude oslobođen optužbe za sva dela za koja se teretio.

Razmatrajući žalbe obe strane u krivičnom postupku, Viši sud je smatrao da su svi u pravu, i tužilac i lekar i njegovi branioci u pravu.

„U procesu ispitivanja osuđujućeg dela presude ustanovljeno je da su nejasni razlozi prvostepenog suda na osnovu kojih je zaključeno da je optuženi učinio krivično delo polno uznemiravanje jer nije precizirano na osnovu kojih dokaza je to ustanovljeno. Ovo iz razloga što se kao datum sistematskog pregleda, kada je delo navodno počinjeno u presudi navodi 1. Jun 2021. godine a oštećena maloletnica je navela da je to bilo sredinom tog meseca pa ostaje nejasno kada se to zaista desilo. Takođe, u presudi je ostalo nejasno šta se podrazumeva intimnom regijom a u vezi navoda optužbe da je okrivljeni dok je obavljao sistematski pregled, rukom prešao preko tog dela tela pacijentkinje i na taj način učinio krivično delo polnog uznemiravanja. Nema dokaza da je postupao umišljajno odnosno da je svesno i voljno prstim dodirnuo intimnu regiju“, ocenio je Viši sud između ostalog u obrazloženju za ukidanje presude Osnovnog suda.

U postupku preispitivanja oslobađajućeg dela presude Viši sud je ustanovio da je i u tom delu sudske odluke bilo propusta.

„Osnovano se žalbom tužilaštva ukazuje da su nejasni razlozi na osnovu kojih je zaključeno da nema dokaza da je lekar učiničo tri krivična dela nedozvoljene polne radnje. Tužilaštvo osnovano ukazuje da se radnje okrivljenog u vidu stavljanja šake ispod donjeg veša u predelu polnog organa dok je drugom rukom rukom istezao nogu pacijentkinja, bitno razlikuju od tehnike sprovođenja manipulativne terapije koju je pred sudom predstavio okrivljeni. Nije jasno ni kako je ustanovljeno da te radnje nije preduzimao u cilju zadovoljenja polnog nagona jer za ocenu takvog postupanja nije od značaja da li se psihijatrijskim veštačenjem pokazuje da kod okrivljenog postoji neki poremećaj a irelevantno je i vreme trajanja preduzete polne radnje“, naveo je Viši sud.

Osnovnom sudu je naloženo da izvrši rekonstrukciju događaja tokom koje bi doktor ponovio postupak terapije prema deci a onda bi maloletnice trebalo da pokažu koje je radnje on prema njima preduzimao tokom sistematskih pregleda a koje je Osnovno javno tužilaštvo smatralo protivzakonitim. Takođe, Viši sud je naložio da se rekonstrukcija obavi u prisustvu veštaka iz oblasti koje odgovaraju stručnosti okrivljenog kako bi se oni izjasnili da li je terapija koju je lekar preduzimao bila u skladu sa pravilima struke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com