Društvo

Pomračenje sunca posmatrano iz Tvrđave

Delimično pomračenje Sunca danas je u Nišu moglo da se posmatra putem teleskopa koje su na uzvišenju u niškoj Tvrdjavi postavili Astronomsko društvno “Alfa” i departman za fiziku Prirodno – matematičkog fakulteta.

Profesor tog fakulteta Dragan Gajić podsetio je da se prethodni put pomračenje Sunca u Srbiji moglo videti 2015. godine, dok je sve ono što se dešavalo u Srbiji tokom pomračenja 1999. godine nazvao “nacionalnom sramotom”.

Foto: B. Lj.

“Ljudi su se zatvarali u podrume, spuštali su roletne, nisu smeli da pogledaju u nebo. To je nacionalna sramota u vreme kada je čovek praktično obišao sva tela u sunčevom sistemu. Ne direktno, već je poslao svoje sonde”, izjavio je Gajić.

On je kazao da je za pohvalu to što sada u gotovo svakom većem gradu u Srbiji postoji neko astronomsko društvo i astronomska sekcija gde se upravo razgovara o popularizaciji nauke i razbijanju predrasuda koja se odnose na pomračenje.

“To ima efekta. Sve je manje predrasuda i sve je manje prisutan strah medju ljudima. Sada, u 21. veku, govoriti da je zemlja ravna ploča i da će sada pomračenje uticati na ljude rodjene u ovom ili onom horoskopskom znaku je smešno”, izjavio je Gajić.

Prema njegovim rečima, tokom godine na zemlji se dogodi maksimalno sedam pomračenja, pri čemu je uvek veći broj pomračenja Sunca, nego pomračenja Meseca.

“Pomračenja Sunca su češća, iako mislimo obrnuto. To je zato jer se pomračenja Meseca vide sa cele noćne strane zemlje, a pomračenja Sunca samo sa jednog uzanog prostora”, objasnio je Gajić.

On je kazao da će za dve nedelje biti pomračenje Meseca, ali se neće videti iz naših krajeva. Tokom današnjeg pomračenja bilo je pokrivenog nešto manje od polovine sunčevog prečnika. Mesec je počeo da prekriva sunce u 11.22, a napustio je sunčev disk u 13.38 sati.

 

Foto: V.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com