Društvo

Pomračenje Meseca i 50 godina Apola 11

Povodom obeležavanja 50 godina leta Apola 11 i sletanja prvog čoveka na površinu Meseca, kao i predstojećeg delimičnog pomračenja Meseca za narednu nedelju Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta pripremaju niz aktivnosti vezanih za ovaj jubilej i našeg najbližeg „svemirskog komšiju“.

Program počinje u utorak, 16. jula, na dan kada je raketa nosač poletela i ponela prve ljude na Mesec, predavanjem „Naš prijatelj Mesec“. Nakon predavanja biće organizovano javno teleskopsko posmatranje delimičnog pomračenja Meseca sa parkinga PMF-a. Delimično pomračenje počeće u 22,01 sat, a maksimum pomračenja nastupiće u 23,30 sati.

U četvrtak, 18. jula, program se nastavlja drugim delom predavanja „Naš prijatelj Mesec“ a nakon predavanja posetioci će moći da kroz teleskop vide Jupiter i njegova četiri najveća meseca, Galilejeve satelite, a zatim, oni najuporniji, moćiće da vide planetu Saturn, njegove prstenove i Titan, saturnov najveći mesec.

Foto: Astronomsko društvo “Alfa”

Program obeležavanja jubileja završava predavanjem „50 godina od Apola 11 – jesu li šetali po Mesecu“, u subotu, 20. jula, na dan kada je 1969. godine Nil Armstrong postao prvi čovek koji je hodao površinom drugog nebeskog tela.

Sva tri predavanja održaće profesor dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a, a predavanja počinju u 20 sati u amfiteatru PMF-a. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. Teleskopska posmatranja počenje oko 21, 30 sati na parkingu fakulteta.

Na predavanjima profesora dr Dragan Gajić će govoriti prvo o našem najbližem nebeskom susedu, kako je nastao i o njegovim (astro)izičkim karakteristikama, a zatim i o projektu „osvajanja“ Meseca. Tema poslednjeg, trećeg, predavanja odnosi se na letove kosmonauta misije “Apolo” na Mesec u periodu od 1969. do 1972. godine.

Tom prilikom snimljeno je nekoliko desetina hiljada fotografija, obavljeni su brojni eksperimenti i istraživanja, na Zemlju je dopremljeno preko 380 kg uzoraka tla sa našeg kosmičkog suseda, na čijoj površini su ostavljeni brojni uređaji i merna tehnika, koja i danas daje dragocene podatke. Međutim, ubrzo nakon ovih misija pojavile su se sumnje i glasine da ljudi uopšte nisu boravili na Mesecu i da se u stvari radilo o velikoj američkoj zaveri i obmani. Na predavanju će biti više reči o argumentima pro et contra često pominjanih sumnji u relizaciju, po mnogima, najznačajnije misije kosmičke ere.

Obeležavanje jubileja sletanja na Mesec organizuje se u okviru projekta „Apolo na mreži” koji realizuje AD Alfa uz podršku Centra za promociju nauke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com