Društvo

Pomozimo Nađi da ima topli dom i osnovne stvari za život!

Nađa Bilbija je devojčica koja ima šest godina, ali ne živi kao ostali njeni vršnjaci. Krenula je ove školske godine u predškolsko u OŠ “Mika Antić”, ali da bi stigla do škole mora svakog dana da prepešači 5 kliometara. To nije jedini problem male Nađe. Ona živi u zaista teškim uslovima, u trošnoj kućici u šumi u naselju Vinik, na kojoj je bukvalno jedan ceo zid od najlona. Kupatilo nema, već se kupa u lavoru.

https://www.instagram.com/p/B2WlHkqhoI_/

Nađi je svaki dan neizvesnost. Ona uglavnom jede mast i hleb, jer to imaju u kući, ali kaže da to voli. Živi sa bakom i dekom, koji imaju 70 godina, jer su je se roditelji odrekli kada je imala pet meseci. Jedina primanja u kući je penzija od 14.000 dinara i socijalna pomoć koja iznosi 8.000. Ponekad prodaju i po nešto od voća koje imaju u dvorištu, ali to sve nije dovoljno za normalan život.

Nađa Biblija

“Da bi došli do škole svakog dana idemo kroz njive, a onda prelazimo auto put. Garderobu joj kupujem na buvljaku, gde mogu da nađem stvari i za 50 ili 100 dinara”, kaže baka Slavica Mladenović.

Da mala Nađa živi u teškim uslovima primetila je njena vaspitačica Milica Marinković. Kaže bilo joj je čudno što je baka dovodila u predškolsko sa gumenim čizmenima po ovako lepom vremenu. Kada je pitala zašto, baka joj je kroz suze ispričala u kakvim uslovima žive. Milica je rešila da pomogne Nađi, pokrenula akciju u školi u kojoj su se kako kaže uključili svi. Posebno je pohvalila decu, koja su pokazala solidarnost i svoju užinu počela da dele sa Nađom, a onda i roditelji koji su se ko je koliko mogao uključili da pomognu.

https://www.instagram.com/p/B2UIYqrhqol/

“Najveća mi je želja da Nađa dobije kuću i neću da odustanem dok se to ne desi. Sigurna sam da ćemo da uspemo u tome. U kući u kojoj živi ulaze zmije, ona je puna vlage. Zbog nehigijenskih uslova u kojima živi dete ima bolest pluća, astmu i oslabljen imunitet”, počela je priču za naš portal vaspitačica.

Milica kaže da je Nađa jedno veoma inteligentno dete. Crta kao da je četvrti razred osnovne škole. Vaspitana je, baka i deka je prelepo čuvaju i spremnija je za školu bolje od mnogih njenih vršnjaka.

“Prvog dana kada je došla na predškolsku nastavu dala sam joj za užinu čokoladno mleko, dete se zadavilo, ona je prvi put tada probala čokoladno mleko. Meni je to bilo toliko žao da sam svoje utiske podelila sa kolegama iz škole preko naše viber grupe. Već sutradan su se uključili svi. Deca su joj donosila njihovu užinu, kroasane, čokoladice, tako da se u jednom trenutku ispred Nađe našao kup hrane koji ona do tada nikada nije videla”, ističe Milica.

Škola je Nađi obezbedila užinu, angažovali su se svi. Kontaktirali su i Bojana iz Amadeus benda i on se odmah uključio u ovu akiciju i poslao 500 evra. Deca i roditelji su prikupili hranu i garderobu.

“Nađa ide sa mojim detetom u odeljenje, mi roditelji smo se uključili koliko možemo, ali na žalost ne možemo toliko novca da skupimo da im obezbedimo jedan mali stan”, kaže Tatjana Mitić koja se i obratila našoj redakciji za pomoć i poslala fotografije i snimke.

Svi ljudi dobrog srca koji hoće da pomognu mogu da pogledaju Instagram profil nasa_nadja i tamo će videti u kakvim uslovima Nađa živi.

Pomozimo da Nadja ima svoj topli dom, osnovne stvari za žvot i srećno detinjstvo!

https://www.instagram.com/p/B2SQCa8hXWj/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com