Kolumna

Pomozimo ljudima u mraku – uključite struju socijalno ugroženim

Verujem da znate, da čak 6.000 porodica u Nišu živi u mraku.

EPS ih je pre nekoliko godina isključio sa električne mreže zbog dugovanja i sada su u šah-mat poziciji. Priča mi jedan naš sugrađanin da je očajan i nemoćan. Od svog minimalca izdržava ženu i dvoje dece srednjoškolaca.

Struja mu je isključena pre par godina zbog dugovanja za prethodna tri meseca. Nekako je uspeo da se pozajmi kako bi platio zaostale račune i taksu za priključak.

Međutim, kada je to izmirio rekli su mu da mora da plati i dug od pre dvadeset godina, zato što ga je tadašnji “Jugoistok” tužio i dobio na sudu. A dug je verovali ili ne milion i 300 hiljada dinara sa kamatom.

Čovek se uhvatio za glavu!

Kako da izmiruje račune za redovnu potrošnju i rate za milionski dug? Odakle? Od minimalca?

Kako bi se to reklo u narodu, ovi bi i “dušu” da mu uzmu. Odakle čoveku para da plaća zaostala dugovanja od pre dvadeset godina. I sada bi neko iz EPS-a rekao da Zakon mora da se poštuje. Ako postoji sudska presuda za zaostala dugovanja onda to mora i da se plati. Mora naravno, slažem se, ali ako bi to “mora” važilo za sve, ali bukvalno za sve i za one sa dubljim džepom koji mogu sve i svašta u ovoj državi da kupe i za sirotinju i za preduzetnike i za političare i za stranke i za tajkune.

Ali nije baš tako, nije …

Koliko puta smo čuli do sada da je otpisan dug nekom preduzeću.. koliko puta smo se lično uverili da pojedinac otvori preduzeće, dugovi se nagomilaju, on proglasi stečaj, pa otvori pod drugim imenom drugo preduzeće, nagomila dugove, proglasi stečaj i tako u nedogled.

Naravno, poverioci nemaju od čega da naplate račune. I sve je to po Zakonu, kako bi rekao Đole Balašević u pesmi “Ne lomite mi bagrenje”…

Otpišite im stare dugove! Dajte šansu ljudima za normalan život.

Kako reče patrijarh Pavle “Budimo ljudi”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com