Društvo

Pomozimo da maleni Roman normalno živi

Pogrešna procena lekara da porodjaj Milane Šarenac iz Aleksinca mogu da završe prirodnim putem, bez carskog reza, imao je veoma teške posledice za njenu bebu.

Maleni Roman Šarenac je u toku veoma teškog porodjaja ostao bez kiseonika zbog čega je pretrpeo oštećenje mozga i rodjen je bez mogućnosti da sisa i guta.

Reanimiran je i odmah prebačen na Institut za neonatologiju, gde je prva 72 sata proveo u hipotermiji. Narednih pet meseci stručnjaci sa Instituta za majku i dete u Beogradu borili su se za njegov život.

U petom mesecu postavljena mu je PEG – sonda preko koje se hrani, nakon čega je otpušten iz bolnice i od tog trenutka krenula je borba roditelja za njegov život.

„S obzirom na to na može da guta, bili smo primorani da nabavimo medicinski aspirator bez kojeg bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadzor 24 sata dnevno“, kazala Milana Šarenac za Niške vesti.

Milana je kazala da Roman koji sada ima dve godine i devet meseci, od šestog meseca svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i ide na terapije u Novi Sad, kod doktorke koja se jedina u Evropi bavi problemom disfagije kod dece.

„Lekari su nakon rodjenja maltene otpisali Romana, ali je on takav borac da su se svi iznenadili njegovim napretkom. Nakon nekoliko meseci vežbanja sa logopedima počeo je da se smeje, vilica mu se opustila, uspeva da savlada pljuvačku i čak je uspeo da proguta vodu. Ojačao je, pokretljiviji je, ume da se okrene na stomak i leđa, i zavoleo je da sedi – uz potporu. Neurolog očekuje da će Romanu, uz ovakav napredak, moći da bude skinuta PEG sonda za godinu dana“, rekla je Šarenac.

Za Romana! Fondacija Budi human

Prema njenim rečima, ceo tim lekara (fizijatar, fizioterapeut, logoped, psiholog, nutricionista i neurolog) uključen je u Romanovo lečenje, a vežbe traju dnevno i po šest sati. Romanu tek predstoje tretmani hranjenja u Novom Sadu i intenzivna fizikalna rehabilitacija, a stalno su mu potrebni kateteri za aspiriranje, špricevi za hranjenje i posebni suplementi za ishranu.

Majka Milana, nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi „Ljupče Nikolić“ u Aleksincu i otac Boško, gradjevinski inženjer iz Niša, do sada su uz pomoć prijatelja nekako uspevali da nabave novac za lečenje, ali novac im ponestaje i potrebna im je pomoć humanih ljudi da bi nastavili borbu za Romanov život.

Fondacija „Budi human“ uključila se u prikupljanje sredstava za Romanovo lečenje tako da se novac može uplatiti preko SMS poruke (485 na broj 3030) i preko dinarskog i deviznog žiro računa, kao i putem linka e-doniraj.

Niške vesti takodje su se uključile u akciju prikupljanja sredstava za Romanovo lečenje i pozivaju sve humane ljude da doniraju sredstva za ovog dečaka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com