Obrazovanje

Pomogli drugu da popravi ocenu, a onda sakupili novac za njegovu terapiju

NESVAKIDAŠNJA AKCIJA UCENIKA I/1 GIMNAZIJE “SVETOZAR MARKOVIĆ”

Učenici I/1 Gimanzije  “ Svetozar Marković” u Nišu pokazali su na delu šta znači drugarstvo, prijateljstvo, dobročinstvo, zajedništvo. Oni su, u vreme pandemije dok su nastavu pratili onlajn, uputili molbu razrednom starešini, profesoru fizičkog vaspitanja Miljanu Milenkoviću, da im pomogne kod nastavnice engleskog jezika da njihov drug iz odeljenja B.P. popravi četvorku iz ovog predmeta na peticu. Molili su za drugu šansu, ne za ocenu. Bilo im je to važno koliko i njihovom drgu koji iz svih ostalih predmeta ima petice, ali prosek 5.00 mu je bio važan da može da nastavi da prima stipendiju Ministarstva prosvete. Osim toga, njihov drug za koga su se svi borili prima i terapiju hormona za rast koju je porodica plaćala. Sve su to odradili bez znanja svog druga, a sakupljeni novac su mu predali  kada su ga pozvali na druženje jer se mesecima nisu videli.

“Dobar dan razredni. Želim da Vas obavestim da smo se odeljenjski složili  da B.P. dobije priliku da popravi ocenu iz engleskog  zato što znamo da on to zaslužuje. Takođe, došli smo na ideju da sakupimo novac za njegovu terapiju, tako što će svako od nas da da koliko može. Verujemo da će nasa posvećenost i pažnja obradovati njega i njegove roditelje”, napisali su učenici u poruci razrednom starešini profesoru Miljanu Milenkoviću.

Drug iz razreda je dobio drugu šansu, jer je svako zaslužuje i popravio je ocenu iz engleskog. Predata mu je novčana pomoć.

“Oduševljena sam ovim gestom njegovih drugava iz razreda koji se do juče nisu ni poznavali, jer dolaze iz različitih škola.Oni su pokazali da još uvek postoji ono pravo, iskonsko, drugarstvo. Sam gest, uopšte se ne radi o tome da li su oni prikupili nešto ili ne, govori  koliko su oni zreli da shvate potrebu jednog dečaka i kolika je njihova spremnost da to urade za bilo kog učenika u svom odeljenju. Prava je retkost pronaći odeljenje koje je toliko složno i jedinstveno. Oni su mi vratili veru da se mladi vraćaju pravim vrednostima i to je na mene ostavilo najjači utisak”, kaze majka ovog decaka.

Dodaje da je, bez sunje, veliku ulogu u celoj prici odigrao i njihov razredni starešina, profesor Miljan Milenković koji je dosta vremena proveo sa njima razgovarajući o tome šta su prioriteti u nasim životima, koje su to vrednosti koje moramo prihvatiti, poštovati i negovati.

“I sam sam izenađen gestom koji su napravili moji đaci. To samo znači da smo svi mi, društvo, škola, ja kao njihov profesor i oni svi na dobrom putu. Deca su shvatila šta znaci darežljivost, humanost, pomagati drugima. Došli smo do suštine, a to je da su oni počeli da misle na pravi način. Jako mi je drago da su oni moje odeljenje i ponosim se njima”, rekao je profesor Miljan Milenković.

Učenici, njih 30, okupilo se oko svog druga kome su pomogli. Govore svi u glas, jer se nisu tako dugo videli.

Foto: V. P.

Veljko Milojević je učenik  I/1. Kaže da se oni svi međusobno druže i pomažu.

“Ovde više nije važno o kome se radi. Pomogli bi i drugima, svakome od nas ako je to potrebno. To je najmanje što smo mogli da uradimo za našeg druga”, kaze Veljko.

Drug iz kupe Stevan se slaže sa Veljkom i dodaje da su spremni da nastave sa humanitranim akcijama.

“To su sitnice, ali one nekoga mogu da učine srećnim”, dodaju ovi gimnazijalci.

Nađa dodaje su srecni sto je njihov drug popravio ocenu.

“Složni smo i pomažemo jedni drugima. Razredni nam stalno govori da ćemo biti zajedno četiri godine i da moramo da podržimo jedni druge, da budemo složni, da se pomažemo. Zahvaljujući njemu mi smo od odeljenja postali jedna velika porodica koja ima 30 deteta”, Nađin je zaključak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Da li postoji mogucnost da saznamo nesto vise o ovom decaku i terapiji koju prima i da li postoji neki namenski racun za uplate kako bi mu se pomoglo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com