Društvo

POMOĆ ZA UČESNIKE RATA 1990-1999.GODINE: Socijalne karte za ratne veterane

Od 500 porodica boraca učesnika ratova koliko je do sada popunilo socijalne karte, od njih 6.000 koliko ih je u Nišu, više od 50 odsto je ugroženo, a njihov ekonomski status je narušen i dugovima za komunalne račune, struju ili kredite koje imaju.

Radi se o podacima koji su rezultat socijalnih karata koje se od početka juna rade za sve učesnike u ratnim sukobima od 1990 – 1999.godine kako bi se stekao uvid u njihovo socijalno stanje i obezbedila im se pomoć. Ovom povodom je održan i sastanak u Nišavskom upravnom okrugu kome su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, ali i predstavnici cenatara za rad kao i lokalnih samouprava u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu. Sastanak su inicirali Nišavski upravni okrug i Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

„Koliko je ovo važna ideja pokazuje prisustvo ljudi ne samo iz Nišavskog već i Pirotskog i Topličkog okruga“, kaže načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

„Ovo je prilika da se na jednom mestu dogovorimo o načinu na koji možemo da pomognemo borcima i da li model koji se već nekoliko meseci primenjuje u Nišu može da bude primenjen i u ostalim lokalnim samoupravama“.

Socijalne karte će pokazati, kazala je Sotirovska, koliko njih je zaposleno, koliko ima nezaposlenih, koliki su dugovi za komunalije, za struju, da li su bolesni ili ne i na koji način sistemski može da se reši njihov problem.

„Ima mnogo porodica u kojima niko ne redi, dugovi su ogromni za komunalije i izvršitelji su im na vratima“, istakla je.

„U toku rada na anketiranju i izradi socijalnih karata do sada je 30 osoba poslato po hitnom postupku kod resornog većnika i u Centar za socijalni rad kako bi im se pomoglo u rešavanju konkretnih problema“.

Miroslav Krstić, koordinator Projekta izrade socijalnih karata boraca kaže da se za dva meseca javilo 1.400 članova domaćinstava boraca.

Miroslav Krstić, koordinator projekta

„Urađeno je 500 karata za njihova domaćinstva. Podaci će biti prosleđeni Centru za socijalni rad i da se na osnovu toga pomogne najugroženijim porodicama boraca. Karte će do kraja godine biti ubačene u elektronsku bazu i obrađene“, kaže Krstić.

On dodaje da u Nišu ima 6.000 boraca u Nišu, a 17.000 ih je u Nišavskom okrugu. Inicijativa načelnice Nišavskog upravnog okruga Dragane Sotirovski je da ovim kartama budu obuhvaćeni borci iz celog okruga.

„Cilj nam je da iz socijalnih karata izvučemo one ključne elemente kako bi dobili određeni popust ili za komunalne račune, za boravak dece u obdaništima, gradski prevoz, pomoć pri troškovima sahrane, pomoć u kući. Postoji 12 tačaka koje su zahtevi boraca i gledaćemo da oni koji zaslužuju pomoć istu i dobiju“, ističe Krstić.

Dvanaest navedenih tačaka obuhvataju oslobođanje od participacije za lekarske preglede i lečenje, pipust za gradski prevoz, popust za parkiranje automobila, popust za sve komunalne usluge, pomoć pri troškovima sahrane, pomoć i prednost prilikom zapošljavanja kroz poverene poslove grada Niša, popust za boravak dece u vrtićima, besplatni zdžbenici za decu boraca, stipendije za školovanje dece, prednost pri smeštaju u staračke domove, prednost i popust za banjsko lešenje i korišćenje pomoći u kući.

„Prilikom izrade socijalnih karata primetili smo da je veliki broj porodica u kojima niko ne radi. Od 490 porodica 265 njih ima dugovanja bilo da se radi o komunalnim računama, struji i ostale obaveze. Ukupna dugovanja iznose, za porodice koje su do sada obrađene, su 59 miliona dinara, a 37 miliona je samo za struju“, rekao je između ostalog na sastanku Miroslav Krstić.

Iz Udruženja „Jedinstveni gvozdeni puk“ Niš su još jednom pozvali sve borce da se prijave za izradu socijalne karte.

„Nama je najvažnije da su učesnici rata i to dokažu sa vojnom knjižicom ili potvrdom iz vojnog odseka jer oni svi imaju pravo na pomoć“, kaže Dejan Veličković, predsednik Udruženja „Jedisntveni gvozdeni puk“. „Pravo na pomoć imaju i naslednici poginulih i preminulih boraca“.

Projekat izrade socijalnih karata boraca su pomogli i podržači grad Niš, Kancelarija za lokalni rauvoj grada Niša, Centar za socijalni rad „Sveti Sava“, kao i Nišavski okrug, a partner u projektu je Udruženje „Jedinstveni gvozdeni puk“ Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com