DruštvoEkonomija

Pomoć od grada sedmočlanoj porodici u Mramoru

Sedmočlanu porodicu Vukić koja živi u Mramoru tokom vikenda je posetila gradska većnica Tijana Đorđević Ilić i tom prilikom im je uručila grant u iznosu od 120.000 dinara kako bi pokrenuli neku sopstvenu delatnost koja bi im osigurala finansijsku sigurnost ili bi taj novac iskoristili kao vid materijalne podrške ne bi li prevazišli životne probleme sa kojima se trenutno suočavaju.

Inače porodica Vukić ima sedmoro članova, otac Ivan i majka Sandra odgajaju petoro dece, a jedini prihod koji imaju je materijalna pomoć. Oni ne prežu od toga da rade, ali zbog trenutne situacije nisu u mogućnosti da pokrenu sopstveni posao.

“Posetili smo porodicu Vukić i posmatrano sa aspekta porodične anamneze ona je zdrava, deca su vredna, vaspitana i dobri su đaci i zaista im treba pomoći i to kako god i na koji načini”, kaže gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

“Porodicama kao što je ova koja je spremna da ostane na selu, da se bavi sopstvenim biznisom i da vodi računa o petoro dece, grad treba da izađe u susret i da im pomogne da stanu na sopstevne noge i započnu zdrav posao koji bi im omogućio da ekonomski osiguraju porodicu. To ćemo da učinimo uvek, a u tome mogu da nam pomognu i sugrađani koji bi nas upozorili da ovakve porodice postoje, ili na njihov lični zahtev”, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

Ona dodaje da se nada da će ovoj porodici sredstava koja su joj sada dodeljena od strane grada biti od pomoći i da će svi zajedno uspeti da stanu “na zdrave noge”.

Većnica Tijana Đorđević Ilić dodaje da Ivan i Sandra Vukić žele da se bave sopstvenim poslom na selu ali da za to do sada nisu imali mogućnosti jer nisu imali dovoljno sredstava da nešto započnu.

“Pokretanje bilo kakvog posla od novčane pomoći je nemoguće jer svi znamo koliko ona iznosi i da je taj iznos limitaran od strane resornog Ministarstva”, dodaje Tijana Đorđević Ilić. “Upravo iz tog razloga je grad i pritekao u pomoć”.

Grad Niš, generalno, podržava sve porodice sa više dece koje žele da ostanu da žive na selu, a u cilju podrške novog Zakona o pronatalitetnoj politici koji je podržala i Vlada Republike Srbije i koji se sprovodi od 1.jula i to kroz program poslovanja Centra za socijalni rad.

“Upravo iz ovog razloga prošle godine je grad Niš pri kreiranju budžeta odredio sredstava u iznosu od pet miliona kao afirmativnu meru za ovu godinu, a koja su namenjena upravo porodicama kao što je ova iz Mramora, za pokretanje sopstvenog posla. Grantove dobijaju one porodice koje žele da ostanu na selu, da se bave sopstvenim biznisom ali i žele da imaju decu ili ih već imaju”, objašnjava Tijana Đorđević Ilić, kako bi smo procenili broj sugrađana koji žele da ostan da žive na selu, ali i da se bave sopstvenim biznisom i da žele roditeljstvo ili su već ostvareni kao roditelji”.

Podrška ovim porodicima se ne ogleda samo kroz materijalnu pomoć, već se organizuju i mnogobrojne tribine i edukativna predavanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com