Ekonomija

Pomoć i za preduzetnike koji su registrovali prekid delatnosti od 15. marta

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da je od 1. januara do 15. marta registrovala 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290 prekida.

Direktor APR-a Milan Lučić izjavio je da su već sa najavom Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom COVID-19 i podršku privredi Srbije, u toj agenciji počeli da registruju manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika prijavio i nastavak obavljanja delatnosti.

Lučić je istakao da će ekonomske mere države pomoći najugroženijim delovima privrede da prevaziđu prve posledice krize prouzrokovane zaraznom bolešću COVID-19.

Od uvođenja vanrednog stanja naglo je porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti kod preduzetnika kojima su te vanredne okolnosti otežale ili onemogućile dalje poslovanje.

To su: frizerski i kozmetički saloni, delatnosti konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, ostalo obrazovanje (vrtići, boravci za čuvanje dece), proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološka praksa, taksi prevoz, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, kao i trgovine na malo odećom.

Program ekonomskih mera, za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo finansija, pružiće podršku i ovim preduzetnicima, koji su zbog uvođenja vanrednog stanja prijavili prekid obavljanja delatnosti u APR-u.

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 precizira koja lica i pod kojim uslovima mogu koristiti fiskalne pogodnosti i direktna davanja, PDV tretman prometa dobara i usluga bez naknade za zdravstvene svrhe, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći svim punoletnim građanima Srbije iz budžeta.

Povećanje broja registrovanih privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika je zabeleženo u Registru privrednih subjekata i pre pojave pandemije koronavirusom, ali se pretpostavlja da je to posledica izmena Zakona o porezu na dohodak građana i „testa samostalnosti”, jer su preduzetnici registrovani za tzv. „računarske delatnosti” u najvećoj meri bili podnosioci prijava privremenog prekida obavljanja delatnosti.

Jedan broj preduzetnika iz ove grupe prijavio je brisanje iz Registra preduzetnika i registrovao se kao privredno društvo, pod istim nazivom i šifrom delatnosti pod kojima je ranije obavljao delatnost preduzetnika, dok se udeo ovih preduzetnika u ukupnom broju registrovanih prekida obavljanja delatnosti smanjio od uvođenja vanrednog stanja.

Tako je od 1. januara do 15. marta registrovano 5.474 prekida obavljanja delatnosti preduzetnika registrovanih za „računarske delatnosti”, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano svega 580 prekida obavljanja računarskih delatnosti, navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com