Društvo

Pomen žrtvama Topličkog ustanka

U Gornjem Matejevcu obeležena je 106. godišnjica početka Topličkog ustanka, u kojem je streljano 15 meštana tog sela. Rukovodstvo Gradske opštine Pantelej, meštani i predstavnici nekoliko udruženja položili su vence i odali počast stradalima u ustanku.

 

“Danas obeležavamo 106. godišnjicu pogibije 15 Matejevčana, simpatizera i pripadnika Topličkog ustanka koji su imali za zadatak da u ovom kraju prikuljaju borce, municiju i novac za konačno oslobođenje Srbije od okupatora. Ono što je jako bitno je da smo danas ovde svi sa zajedničkim zadatkom, a to je da ove ljude sačuvamo sećanje na njihovu borbu. Oni su dali svoje živote u temelj današnje slobode. Srbija je svoju slobodu uvek kupovala isključivo krvlju”, kazao je Gradski većnik GO Pantelej, Nemanja Rajković.

Ljubiša Pepić, potpredsednik opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika  1912. – 1920. opštinski odbor Pantelej, istakao je da već 12 godina zaredom obeležavaju Toplički ustanak u Gornjem Matejevcu, ne dozvoleći da se ta kultura sećanja zaboravi.

Foto: J.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com