Društvo

Pomen Zoranu Đinđiću u Sabornom hramu, živi ideja da mu se u Nišu izgradi spomenik

Miodrag Stanković, gradski odbornik opozicione koalicije „Niš, moj grad“ pozvao je sve poštovaoce Dr Zorana Đinđića na  pomen koji će se obaviti 12. marta u 16 sati u Sabornom hramu u Nišu, uz prisustvo članova koalicije "Niš moj grad" i ostalih poštovaoca Zorana. 

“U najtežim trenucima za Srbiju, Zoran Đinđić kao vizionar i dokazani državnik uspevao je da pronađe tačke zajedništva i objedinjavanja svih koji su želeli napredak Srbije”, rekao je Miodrag Stanković iz koalicije Niš, moj grad. 

On dodaje da i na dan njegovog stradanja možemo da se ujedinimo u zajednički front kako bi Srbiji i Nišu bilo bolje.

Stanković je pozvao Gradsku vlast da usvoji odborničku inicijativu koju je podneo prošle godine i da se na sledećoj sednici rebalansom budžeta opredele sredstva za izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru i reformatoru.

„Ove godine obeležava se 21 godina od ubistva Dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina usvoji moja inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor“, naveo je Stanković. 

On je kazao da bi ideja o izgradnji spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, trebalo da bude predmet opšteg konsenzusa.

Miodrag Stanković; Foto: Media centar Niš

„To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim ili su bili njegovi protivnici danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu spomenik“, rekao je.

On je rekao da je Đinđić „najveći političar i najveći vizionar koji je živeo u Srbiji“ i „personifikacija časti, zato što je uvek izgovarao ono u šta je verovao i uvek radio ono što je govorio“.

Prema njegovim rečima, Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar pažnje evropske, pa i svetske javnosti, te se činilo da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta tranzicionog čuda.

„Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića“, zaključio je Stanković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ovaj koji je toliko promenio stranaka vise ne zna sta prica!
    Ima Nis u svojoj istoriji MNOGO VISE zasluznih gradjana grada NISA i okoline koji su zasluzili spomenik mnogo pre od Djindjica. Ne znas spostvenu istoriju.
    Klasicna kupovina glasova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com