Izbori 2020Politika

Političke partije već u ponedeljak mogu da nastave sa prikupljanjem potpisa

U Nišu pre proglašenja vanrednog stanja proglašene tri izborne liste

Sve izborne komisije u Srbiji doneće u ponedeljak odluku o nastavku izbornih radnji, nakon obustave zbog vanrednog stanja u Srbiji. One su prekinute u trenutku prijema izbornih kandidatura, tu će se i nastaviti, objasnila je Niškim Vestima predsednik Gradske izborne komisije Ljiljana Berić.

 

“Rokove ćemo računati kao i uvek, od dana održavanja izbora. Moraćemo ponovo da preračunamo rokove i period do kada se obavlja prijem kandidatura, zatim prelazimo na drugu fazu, tačnije u organizaciju izbora. Učesnici na izborima već od ponedeljka mogu da počnu sa prikupljanjem potpisa birača koji podržavaju kandidaturu”, istkla je Berić.

Do sada su za prikupljanje potpisa bili zaduženi samo notari, sa izmenama Zakona koji će biti usvojeni danas na Skupštini će raditi i sama Gradska uprava, pa će prikupljanje potpisa biti znatno olakšano. Berić ocenjuje da vemena za prikupljanje potpisa ima dovoljno. Kaže da će Gradska izborna komisija pratiti rad Republičke izborne komisije i mere Vlade Srbije i na osnovu toga donositi dalje odluke.

“Mi ćemo svoj rad da prilagodimo novonastalim uslovima. Sednice ćemo održavati u velikoj skupštinskoj sali. Ograničićemo i broj osoba koje mogu da prisustvuju predaji kandidatura. Oni uglavnom dolaze u grupama, ali sada ćemo morati da obezbetiti poštovanje važećih mera Vlade”, rekla je Berić i dodala da je njena procena da će verovatno biti povećan broj biračkih mesta, kako bi se smanjio broj birača za samo glasanje.

Predsednik Skupštine grada Niša Rad Rajković kaže da su izbori rapsisani za 21. jun i beće sve organizovano po već ustaljenoj proceduri.

“Nema nikakve potrebe za održavanjem sednice Skupštine grada Niša. Moža da se zakaže i u ovom periodu ukoliko ima potrebu za nekim hitnim zasedanjem i odlučivanjem po nekim bitnim pitanjima, sa hitnim dnevnim redom”, kazao je Rajković.

 

Pre proglašenja vanrednog stanja Gradska izborna komisija u Nišu je proglasila tri liste. Na glasačkom listiću pod rednim brojem 1. biće lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, zatim sledi izborna lista “Aleksandar Šapić – Pobeda za Niš” i pod rednim brojem 3 “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com