Društvo

Polaganjem venaca u Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima Niša u centru grada i na spomenik sovjetskim vojnicima ispred logora “Crveni krst” u Nišu je obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici gradske vlasti, Rusko-srpskog humanitarnog centra, vojske i SUBNOR-a.

“Ovaj dan, ali i dane koji su prethodili Danu pobede ne trebamo nikada da zaboravimo. Velike žrtve smo dali za slobodu, ne samo naše zemlje, nego i doprinos za slobodu Evrope, Sveta, za univerzalne principe, za vrednosti kojima ceo svet teži”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Ovo je praznik kojim mi obeležavamo čitavu onu jednu dugu i tešku borbu naših dedova i pradedova za mir za buduća pokolenja”, kazao je Andrej Vladimirovič Mančevkov, direktor ruskog dela RSHC.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

PROČITAJTE JOŠ:

9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com