Društvo

Polaganjem venaca obeleženo 110 godina od formiranja Srpske vojne avijacije

Uz nalet avijacije, pomen poginulim vojnicima i svečanom akademijom obeleženo je 110 godina od formiranja Srpske vojne avijacije.

Na Spomenik palim pilotima vence su položili u ime Grada predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i zamenica gradonačelnice Dušica Davidović. Vence su položili i predstavnici Nišavskog okruga, Vojske, predsednici gradskih opština Palilula i Crveni Krst, predstavnici SUBNOR-a.

Foto: N.P.

Prva vazduhoplovna jedinica srpske vojske formirana je u Nišu 24. decembra 1912. godine. Sa dve eskadrile i dvanaest aviona koliko ih je imala 1912. godine, Kraljevina Srbija je bila među prvih petnaest zemalja u svetu koje su stvorile ratno vazduhoplovstvo.

“Srpska istorija je obimna i prepuna knjiga zanimljivih, ali i tragičnih događaja. Istorijski izazovi rađaju junake i naše istorijske prekretnice su dokaz da naš narod poseduje hrabrosti više nego što možemo da zamislimo.  Kada je pre 110 godina vojvoda Radomir Putnik potpisao narednu o osnivanju vazduhoplovne komande srpske vojske na čelu sa komandantom majorom Kostom Miletićem, za njeno sedište određen je Niš, aerodromska baza. Istorija opominje i danas da oni koji prave greške ne priznaju ih i ne opraštaju vrline drugih”, kazala je Sotirovski.

 

Foto: N.P.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com