Društvo

Polaganjem venaca obeležena 81. godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji

Polaganjem venaca na spomenik Iskra slobode u Parku heroja položeni su venci povodom 81. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbiji. Svečana akademija “Svet bez rata, mir i sloboda u svetu “organizovana je na platou ispred Gradske kuće. Vence su položili zvaničnici Grada, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici policije, grada i gradskih opština.

Pokrovitelj manifestacije je grad Niš.

“Vašim i našim prisustvom, vi borci i njihovi potomci, daćemo skroman doprinos veličanstvenoj antifašističkoj borbi našeg naroda, koji je u četvorogodišnjoj borbi dao nemerljiv doprinos slamanju ove anticivilizacijske nemani širom naše majke Srbije. Istovremeno, nemerljiv doprinos narodnooslobodičačkog rata i slamanju fašizma dali su i borci iz svih krajeva jugoistočne Srbije i Rasinskog okruga. Zato mi borci i njihovi potomci, kao i svi naši građani treba da budemo ponosni, što smo za razliku od drugih, bili u prvim redovima sa svim antifašističkim snagama širom Evrope i sveta u odbrani temeljnih vrednosti antifašizma”,  kazao je Anđelko Milićević, član predsedništva SUBNOR-a.

General Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije  kazao je da je srpski narod pre 81 godinu rekao istorijsko “ne” nacizmu i fašizmu, odazvao se pozivu KPJ i Josifa Broza Tita i krenuo u opštenarodni ustanak zajedno sa drugim narodima Jugoslavije u borbu protiv okupatora.

“U toj borbi srpski narod je teško stradao, ali na kraju stao u stroj pobednika isto onako kako su naši preci stajali posle završetka Prvog svetskog rata. SUBNOR Srbije upravo čuva i baštini kulturu sećanja na tu našu narodnooslobodilačku i antifašističku prošlost”, priča Kovačević.

 

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović kazala je da srca uvek ustrepere kad nas misao o domovini vrati 81 godinu unazad.

“Misao o domovini i slobodi je večna, kao i vera. Ona nas podiže i uzdiže, uliva novu snagu i energiju. Mnogo puta za jedan relativno kratak period istorija se poigrava sa nama, iskušava nas i stavlja na probu naše rodoljublje, ispituje našu istrajnost i da li smo kao narod spremni da trpimo nepravdu i aroganciju silnih”, kazala je Davidović.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com