Društvo

Polaganjem venaca obeležena 144. godišnjica oslobođenja Niša u srpsko-turskim ratovima

Polaganem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša obeležena je 144. godišnjica oslobodjenja u srpsko – turskom ratu, 11.januar, 1878.godine. Vence su položili najviši gradski zvaničnici, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, Nišavskog upravnog okruga i organizacija i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U ime Grada venac je na spomenik Oslobodiocima Niša položila je gradonačelnica Dragana Sotirovski, a u ime Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predsednik gradskog parlamenta. Sotirovski je u ime Grada svim Nišlijama čestitala Dan oslobođenja.

Foto: V.P.

“Oslobodioci su pre 144 godine ušli u naš grad i oslobodili ga od turaka. Ovo je jedan od najznačajnijih praznika našeg grada i na današnji dan Grad dodeljuje nagrade najznačajnijim pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos razvoju i promociji Grad u zemlji i inostranstvu. Ovo je dan kada se sećamo svih predaka koji su dali svoje živote za našu slobodu i neka u duhu slobode, tradicije, vere i poštovanja obeležimo ovu godinu“, istakla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Foto: V.P.

Na današnji dan Niš je oslobođen od Turaka. Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa. Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zaviorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com