Društvo

Polaganjem venaca obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Parastosom i polaganjem venaca obeležen je 24. mart, dan kada je počela NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Počast palim žrtvama odali su predstavnici Grada Niša i gradskih opština, državnih institucija, vojske, udruženja građana i boračkih udruženja. Vence i cveće su položili i članovi porodica stradalih i građani Niša.

„Sećamo se svega što se tih 78 dana dešavalo, ne samo u Nišu već i u čitavoj Srbiji. Ovo je dan kada se okupljamo sećajući se tog dana i svih žrtava koje su pale u NATO agresiji i opominjemo da nikada ovako nešto ne sme da se ponovi. Podsećamo svet šta nam je svet uradio, koliko je žrtava Niš dao, i cela Srbija. Ovim Danom mlađim generacijama objašnjavamo šta se tada dešavalo, zašto je jedna mala i nejaka Srbija na taj način
stradala“, poručila je gradonačelnica Niša.

Vence su položili i predstavnici SUBNOR-a na čelu sa Anđelkom Milićevićem.

„U našoj veri se kaže da treba praštati i zaboraviti. Niti smemo zaboraviti, niti smemo oprostiti. Posebno posle toliko žrtava naše dece i omladine, posle toliko boraca koji su branili državnu granicu svojim telima i ostavili večno na braniku otadžbine“, ističe, Milićević, pukovnik u penziji i član predsedništva SUBNOR-a Srbije

Vladica Đorđević, oficir 549. motorizovane brigade iz Prizrena i Đakovice, ističe da treba pamtiti žrtve i sve one koji nisu žalili svoje živote u odbrani svoje zemlje.

„Mogu da kažem da se nalazimo na svetom mestu za Nišlije, jer na ovim ulicama oko ovih spomenika su padale bombe kao u nijednom gradu pre toga. Ovde su nam oni ubijali starce, starce, žene, trudnice i nerođenu decu. Sa ovog mesta, moji saborci i ja poručujemo da nikada to ne možemo da zaboravimo i ne smemo“, izjavio je Vladica Đorđević.

Na Šumatovačku ulicu, autobusku stanicu i Tvrđavsku pijacu u Nišu je 7. maja 1999. godine pao tepih kasetnih bombi tokom jednog od napada NATO alijanse . U tom bombardovanju stradalo je 16 Nišlija, a 18 povređeno.

Na Niš su toga dana bačena dva kontejnera sa po 150 zabranjenih kasetnih bombi, za stradanje civila niko nikada nije odgovarao, a NATO zvaničnici su žrtve proglasili “kolateralnom štetom”.

Roditelji trudnice stradale od kasetnih bombi u Šumatovačkoj: Danas bi naša unuka imala 24 godine

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com