Društvo

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Pre 78 godina, 14. oktobra 1944. godine, Niš je oslobođen u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, a zatim i na Memorijalnom kompleksu „Bubanj“, obeležen je Dan oslobođenja.

Vence su, oslobodiocima Niša, položili zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predsednici svih niških opština, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i boračkih i drugih udruženja.

Dušan Novaković, zamenik predsednika Gradskog odbora SUBNOR-a Grada Niša ističe da Niš  herojski grad, nijedna bitka i dešavanje ga nije zaobišlo.

“Mi, u današnje vreme imamo sve veću potrebu, da negujemo antifašizam, a ako to ne prenesemo na mlade, onda nismo mnogo toga uradili”, ističe Novaković.

Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić kazao je da je sloboda najdragocenija.

“”Mi izuzetno cenimo slobodu, a to naš slobodarski duh pokazuje. Svake godine na ovaj dan polažemo vence u čast poginulih rodoljuba za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu. Naši mlađi naraštaji treba da u mnogo većem broju da obilaze ove spomenike, a da im mi kao stariji omogućimo da upoznaju znamenitosti našeg Grada. Skupština Niša i ja kao predsednik Skupštine održaćemo nekoliko edukativnih sastanaka sa maldim ljudima. Pozvaćemo sve škole i fakultet da zajedno sa nama učestvuju u debati i da pozovemo relevantne ljude koji će govoriti o istoriji”, kazao je prvi čovek Skupštine Niša.

 

Na današnji dan 1944. godine Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com