Društvo

Pola veka “Lutajućih srca” u završnici City festa 2019

Festival dokumentarnog filma i muzike City fest 2019 završava se večeras.

U Domu vojske biće prikazani filmovi “Trifun bombaš”, reditelja Slađana Stojanovića i “Obećanje”, autora Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića.

Kuriozitet ovogodišnjeg City festa, je obeležavanje 50 godina niške grupe “Lutajuća srca”. Ovaj svojevremeno izuzetno popularni trio prirediće koncert od 20 časova, nakon čega će biti prikazan i film “Lutajuća srca-arhiv emocija”, reditelja Vladimira Ristića.

Akustičarski trio Lutajuća srca su 1970. osnovali Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Autorski tandem grupe činili su Jovanović i Marković, a povremeno su snimali pesme drugih kompozitora. Na Omladinskom festivalu u Subotici 1972. godine su za pesmu “Još malo” osvojili prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike, kao i nagradu za najbolji tekst. I tada je sve krenulo. Na festivalu Vaš šlager sezone 1973. godine dobili su nagradu Saveza kompozitora Jugoslavije za pesmu “Jefimija” čiji je autor teksta Mostarac Dženan Salković. Iste godine predstavljali su Jugoslaviju na 10. svetskom festivalu omladine i studenata u Istočnom Berlinu. Tokom sedamdesetih su često nastupali na festivalima i osvajali nagrade.

I posle pola veka, grupa Lutajuća srca, iako u izmenjenom sastavu i danas je aktivna. Njihove pesme su slušane i većina ih je svrstana u red vanvremenskih hitova.

Dokumentarni film City marketing centra “Lutajuća srca- arhiv emocija” biće prikazan po završetku koncerta. Ova filmska priča je podsećanje na vreme kada su Spomenka Đokić, Miroljub Jovanović i Milan Marković bili u samom vrhu , tada jugoslovenske, pop scene. O tim vremenima u filmu govore oni, ali i mnoge estradne zvezde.

Film “Trifun bombaš” koji otvara treće festivalsko veče je priča o Trifunu Mitiću u čijem je dvorištu u maju 1999. godine, završila jedna granata prilikom bombardovanja sela Binovce kod Surdulice. Zbog truda da je sam iskopa, komšije su ga nazvale Trifun Bombaš. Film je režirao Slađan Stojanović iz Vranja, reditelj više dokumentarnih ostvarenja sa kojima je učestvovao na brojnim svetskim festivalima i dobitnik više međunarodnih nagrada.

Mi ne oskudevamo u idejama, ali u našoj zemlji nema dovoljno entuzijazma i svi se vade na nedostajući novac. Iako je dokumentarac postao ozbiljna stvar, sa malo znanja i kreativnosti može mnogo da se napravi. Mali čovek je uvek bio najveća tema dokumentarista“, kaže reditelj filma “Bombaš” Slađan Stojanović.

Da li je Trifun uspeo da se reši zalutale granate, pogledajte večeras u Domu vojske od 17 časova.

Foto: City fest

Drugi film u okviru treće večeri City festa je ostvarenje Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića “Obećanje”. To je priča o jednoj francuskoj porodici koja se nastanila u selu Rogljevo kod Negotina, i započela proizvodnju organskog vina za međunarodno tržište. Ovaj film je i priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi. Film je do sada osvojio 9 međunarodnih nagrada na festivalima u Srbiji, Francuskoj, SAD i Italiji, a prikazan je na programima TV stanica u Španiji, SAD i Francuskoj. Projekcija ovog filma počinje u 17:30.

CITY FEST 2019 promoviše autore i radove koji svojom imaginacijom čvrsto koračaju ovim putem. Izabrani filmovi dolaze pred gledaoce kao vrsta melema unutar stvarnosti koja nas okružuje“, kaže reditelj festivala Vladimir Ristić.

Organizator City Festa je City Marketing Centar i NGO Navissos, pod pokroviteljstvom Grada Niša i Kancelarije za mlade Grada Niša. Ulaz je slobodan, a zbog oraničenog broja mesta, građani mogu svoje karte da podignu u City Marketing Centru, Prvomajska 2, lok. 1.

Sve informacije vezane za Festival dokumentarnog filma i muzike možete da pratite na sajtu cityfest.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com