Društvo

Pola veka Fakulteta zaštite na radu

Ova godina je za Fakultet veoma značajna , proslavljamo pola veka rada i postojanja, ali i isto toliko godina od osnivanja Odseka zaštite na radu, 1968. godine.  U prethodnom periodu je bilo dosta rezultata, ali posebno treba izdvojiti nešto za šta smo mi i akreditovani i registrovani, a to je obrazovna delatnost, istako je profesor dr Momir Praščević, dekan Fakulteta zaštite na radu Univerziteta u Nišu koji je svečanom akademijom ali i organizacijom dva međunarodna stručna skupa obeležio godišnjicu rada.

“Preko 4600 studenata je ovde steklo diplome inženjera. Petsto studenata je po novom sistemu obrazovanja steklo diplome inženjera zaštite na radu i zaštite životne sredine, ali i 300 master diploma. Imamo preko 300 magistara u oblasti zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite životne sredine i 93 doktora nauka. Imamo veoma veliki broj realizovanih nastavno istraživačkih projekata, kako projekata vezanih za rad sa Ministarstvom obrazovanja, tako i projekata koji su povezani sa privredom”, istako je dekan Praščević.

On je istako da je fakultet prethodnih godina usaglasio sistem obrazovanja sa novim Bolonjskim sistemom tako da Fakultet realizuje deset studijskih programa, dva studijska programa osnovnim akademskim studijama, šest studijskih programa na master akademskim studijama i dva studijska prograa na doktorskim akademskim studijama.

“Na taj način našim studentima omogućavamo kompletnu prohodnost od osnovnih do doktorskih studija i mogućnost da se usavršavaju na oblasti koji oni izaberu i koja je za njih značajna”, dodaje Praščević.

Dekan Fakulteta zaštite na radu kaže da je ovo je završnica obeležavanja 50 godina postojanja Fakulteta. Nju je obeleželo i organizovanje dve tradicionalne konferencije koje su i međunarodne. Prva je „Čovek i radna sredina „ koja se održava pod temom „50 godina visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada u oblasti zaštite na radu”. Druga konferencija “Buka i vibricaje” je takođe tradicionalna i ovo je 26 godina kako se organizuje. Suorganizatori ovih konferencija su i nekoliko univerziteta u inostranstvu sa kojima Fakultet zaštite na radu sarađuje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com