Društvo

Pokret mladih Niša: Mladi posao teško nalaze, a još teže dolaze do regulisanog radnog odnosa

Aktivisti Pokreta mladih Niša organizovali su akciju „Šta mladima fali“ u centru Niša. Andrea Blažić, student i aktivistkinja Pokreta mladih Niša ističe da su i dalje problemi sa kojima se suočavaju mladi isti, nemogućnost zaposlenja i odlazak van zemlje u potrazi za poslom.

Mladi u proseku nakon završetka školovanja čekaju oko dve godine na posao, a kada dođu do posla čekaju još dosta vremena dok ne dobiju regulisan radni odnos.

„Svaka peta mlada osoba radi bez ugovora i u potpunosti je nezaštićena, a sve to dodatno utiče na njihovo zadovoljstvo za jedan pristojan normalan i osamostavljen život“, prenela je svoje utiske nakon razgovora sa mladima Andrea Blažić.

Od prvog studenstskog posla preko agencije do prvog ugovora za stalno, kažu mladi, prođe više godine. Svaka peta mlada osoba radi bez ugovora.

„Jedna devojka sa kojom smo razgovarali rekla je da je od 2018. godine nakon završetka školovanja počela da radi. Radila je u kafiću prvo preko agencije, a potom su je prijavili preko biroa .

Radila je u popodnevnim časovima, kada je dolazila inspekcija morala je da se skloni sa radnog mesta i sakrije negde dok se ne završi ceo postupak nažalost. Država mora da ima rešenje za ovakve situacije“, istakla je Blažić

Mladi u stvarnom realnom životu smatraju da im je za pristojan život neophodna plata iznad 80.000 dinara na mesečnom nivou, a tek 12% mladih u realnom životu ima tu platu. Ukoliko se nešto ozbiljnije ne promeni u našoj državi, bojim se da će se odlazak mladih iz Srbije povećati, zaključila je Blažić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com