Zdravlje

Pokrenuta kampanja „Udahni život, zaštiti pluća“

Vakcinalni punktovi za sve vrste vakcina otvoreni su svakog dana od 9 do 16 časova

Udruženja lekara opšte/porodične medicine Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” , pokrenulo je javno-zdravstvenu kampanju “Udahni život – zaštiti pluća” u cilju podizanja svesti opšte javnosti o značaju imunizacije protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, kod lica u riziku.  Konferenciji za medije povodom pomenute kampanje se održala u prostorijama Doma zdravlja Niš.

„Osnovni cilj kampanje „Udahni život, zaštiti pluća“ je  da se stanovništvo Srbije stručno i naučno edukuje o značaju vakcine protiv streptokoknog pneumokoka, koji može da se pojavi iznenada, da dovede  do problema u disajnim putevima, često izaziva upale pluća, a posledice mogu da budu fatalne posebno za pacijente sa hroničnim bolestima i za starije od 65 godina, istakao je prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu.

Prema njihovim rečima, vakcina protiv streptokokne pneumonije nije nova vakcina, u svetu je prisustna više od 40 godina.

“Svrha ove kampanje je da se informiše opšta javnost o dostupnosti vakcine i njenom značaju za zdravlje.  Treba naglasiti da se daje samo jednom u životu, i preporučuje se ljudima koji imaju slabiji imuni sistem, starijim osobama iznad 65 godina, pacijentima sa hroničnim oboljenjima pluća, osobama sa  kardiovaskularnim problemima, koji boluju od šećerne bolesti, kao i hronične  bolesti jetre i bubrega, istakla je dr Aleksandra Cvetković, predsednica Udruženja lekara opšte i porodične medicine.

Kako se prenosi Pneumokokna bolest, govorila je dr Danijela Cvetković, načelnica Opšte medicine u Domu zdravlja Niš.

„Pneumokokna bolest prenosi se kapljično kao grip, prisutna je u kolektivnima medju predškolskom i školskom decom i lako se može preneti starijim osobama sa oslabljenim imunitetom. Zbog toga je značajno da lekari opšte prakse informišu svoje pacijente o značaju i važnosti ove vakcine, posebno one  koji imaju sve indikacije za primenu ove vakcine. Kako bi se zaštitili od ove infekcije neophodna je redovna higijena ruku, izbegavanje gužvi i kolektiva, a najvažnija prevencija je vakcinacija protiv streptokoknog pneumokoka, istakla je dr Danijela Cvetković, načelnica Opšte medicine u Domu zdravlja Niš.

U Domu zdravlja „Niš“ već su započeli kampanju „Udahni život, zaštiti pluća“  informisanjem rizičnih pacijenata a vakcinalni punktovi za sve vrste vakcina otvoreni su svakog dana od 9 do 16  časova.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com