MerošinaRegion

Pokrenuta inicijativa za ustanovljenje krsne slave i Dana opštine Merošina

Predsednik opštine Merošina Saša Jovanović, protonamesnik merošinske parohije SPC otac Đorđe Mirković i upravnik Centra za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu doc. dr Dejan Antić razgovarali su juče, a tema sastanka bila je pokretanje inicijative za ustanovljenje krsne slave i Dana opštine Merošina.

U razgovoru tokom sastanka doc. dr Dejan Antić izjavio je da merošinski kraj ima dugu i bogatu istoriju.

„Značaj merošinskog kraja zbog njegovog geostrateškog položaja primetan je još u doba srednjevekovne srpske države. Šire područje omeđeno Jastrebac planinom, Južnom Moravom i donjim tokom reke Toplice često je bilo poprište bitaka i predmet interesovanja stranih agresora.

Uprkos nasrtajima raznih zavojevača, svaka kuća u Merošini i Dobriču do dan-danas je sačuvala svoje srpsko ime i krsnu slavu. I kao što svaka porodica na ovom području vekovima neguje svog sveca zaštitnika i tradiciju, tako je važno da i opština Merošina reustanovi, obeležava i slavi svoje praznike: svetitelja koji je njen zaštitnik i zastupnik pred Bogom, i Dan u kojem su posle viševekovnog ropstva preci današnjih Merošinaca, ginući za Кrst Časni izvojevali slobodu“ – istakao je dr Antić.

Jovanović, Mirković i dr Antić su se saglasili da je u narednom periodu potrebno formirati komisiju sastavljenu od stručnjaka koja bi na osnovu argumenata istorijske i teološke nauke definisala predlog datuma navedenih praznika i uputila isti Skupštini opštine Merošina na razmatranje. Prema njihovim očekivanjima kompletne aktivnosti vezane za ustanovljenje krsne slave i izmenu Dana opštine bile bi završene u narednih 6 meseci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com