Društvo

Pokreni se za nauku: Stipendije od 600.000 dinara za istraživanja

Sa željom da motiviše naučnike da istraživanja sprovode u Srbiji, Centar za razvoj liderstva u okviru nacionalnog konkursa „Pokreni se za nauku“ dodeljuje mladim naučnicima i naučnicama osam stipendija u vrednosti od po 600.000 dinara za realizaciju naučnih istraživanja.

pokreni-se-za-nauku

Stipendije Programa „Pokreni se za nauku“ namenjene su zaposlenima u naučnim ustanovama u Srbiji, koji su doktorirali nakon 1. januara 2010. godine, za naučne radove u oblasti obnovljivih izvora energije i očuvanje životne sredine, smanjenje štetnosti i socio-ekonomske održivosti, dok su grantovi namenjeni organizacijama civilnog društva, pojedincima, neformalnim grupama i institucijama.

Prema podacima Srpske akademije nauka i umetnosti, na 1.000 stanovnika naša zemlja ima jednog doktora nauka, a svaki od oko 13.000 istraživača, koliko ih je u Srbiji danas, može da pruži veliki doprinos društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju zemlje.

Stipendije se dodeljuju u saradnji sa centrom za razvoj liderstva i uz podršku kompanije Filip Moris, a u cilju promocije održivog razvoja program „Pokreni se za nauku“ je ove godine opredelio ukupno 4,8 miliona dinara za naučna istraživanja i projekte u oblastima izvora energije i očuvanja životne sredine, smanjenje štetnosti i socio-ekonomske održivosti.

Do sada je preko ovog programa, koji je u Srbiji pokrenut prošle godine, dodeljeno 337 stipendija, 600 grantova i 94 projekta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com