Društvo

Pokloni za prvake OŠ “Ratko Vukićević”

Prvaci Osnovne škole “Ratko Vukićević“ u Nišu dobili su novogodišnje paketiće od udruženja ,,Kolo srpskih sestara“.  Ovo je mesec praštanja, darivanja,  ljubavi i naših običaja. Važno je da deca od detinjstva to nauče, poručile su članice udruženja ,,Kolo srpskih sestara“, a poseta OŠ “Ratko Vukićević” organizovana je uoči pravoslavnog praznika Materice. Deca su članice Kola dočekala pesmom “leti pesma oko sveta, lepa, lepša nego bajka, nema deteta ni cveta, nema dok ne rodi majka”.

Mališani su dobile paketiće u kojima je bilo slatkiša, ali i igračaka. Članice Kola srpskih sestara su se potrudile da u paketićima ne budu samo slatkiši već i neka igračka koja kod dece razvija kreativnost. Podeljeno je 32 paketića.

“Kada pitamo decu šta je za njih najlepši poklon oni kažu da mama nije namrgođena, da je strpljiva, da nas voli, da nas mazi i pazi”, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš. “To su za decu najlepši pokloni, ali i pored toga Kolo njima daruje poklone. I ove godine smo im pokazale običaj koji prati pranik Materice. Deca su morala da nas zavežu, a da bi nas odvezali moramo da im damo i poklone. Tako je i u porodicama. Mame, da bi bile odrešene, spremaju poklone za svoju decu”.

Kolo srpskih sestara je lepim poklonima obradovalo prvake OŠ “Ratko Vukićević”.

“Za dečake smo ove godine pripremile automobilčiće jer oni to vole, a za devojčice smo pripremile kreativnu igračku sa kojom će moći same da prave nakit”, kaže Ljiljana Stojanović.

Deca, kaže učiteljica Dragana Milenković, vole ovaj praznik i znaju kako se proslavlja, ali su ovakve posete značajne za njih kako bi upoznali duh naše vrene.

“Ovo je jedan od načina da se deca vaspitavaju u duhu pravoslavlja, upoznaju praznike i način na koji se obeležavaju i tako ih naučimo da čuvaju našu tradiciju”, kaže učiteljica Milenković.

Kolo srpskih sestara svake godine za ovaj praznik daruje i majke koje su se tek porodile na Ginekološko-akušarskoj klinici u Nišu. Daruju i najbolje gimnazijalce, a Kolo je poznato i po tome što dodeljuje stipendije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com