Društvo

Pojačane linije ka Novom groblju zbog Zadušnica

Zbog obeležavanja Zadušnica veći broj vozila biće na putu ka najvećem gradskom Novom groblju, preporuka je da se za prevoz do groblja koristi gradski prevoz.

Za danas je uspostavljena vanredna autobuska linija 8L: Trg Kralja Aleksandra – Novo Groblje sa šest vozila, koja će saobraćati na 7 minuta od 6 do 14 sati.

Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo Groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po subotnjem redu vožnje.

Iz Direkcije za Javni gradski prevoz apeluju na građane da za prevoz do Novog Groblja koriste autobuse kako bi se izbegle gužve u saobraćaju.

Vernici na zadušnice upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili tokom života.

U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog veka: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Sem bogosluženja i molitve, postoje i običaji koji treba da se ispoštuju na zadušnice.

OBIČAJI

 U nekim krajevima Srbije ne izlazi se na groblje već se zadušnice obeležavaju postavljanjem trpeze u kući, a opelo za pokojnikovu dušu i spas na onom svetu održava se u crkvi. Tom prilikom domaćin donosi na papiru zabeležena imena svojih pokojnih predaka kako bi svako od njih bio pomenut u molitvi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com