Društvo

Pogledajte film o stradanju Srba u Surdulici od strane Bugara u Velikom ratu (Duboka dolina)

U režiji istoričara Đorđa Bojanića i đakon Dejan Jovanović. Narator Boban Kocev, voditelj radio Glasa Niške Eparhije.

Kroz dokumentarni film ,,DUBOKA DOLINA” vodi nas protojerej-stavrofor Nukola Petrov, čućemo i besedu patrijarha srpskog Porfirija, besedu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanje Starovića.

Istinu moramo znati, ma koliko ona bila bolna i tragična.

Ciljevi bugarske politike prema ovdašnjim Srbima su bili jasni.

Najstrožije je bilo zabranjeno sve što je srpsko, pa i sama reč Srbin.

Vršena je sistematska bugarizacija Srba, uglavnom pokolj civilnog stanovništva, mučenja, silovanja, interniranja, nameti, pljačke, kuluk, razaranja i paljevine… Ubijani su svi viđeniji i obrazovaniji Srbi, sveštenici, učitelji, činovnici, aktivni članovi partija, advokati, knjižari…

Krajevi u Srbiji koje je okupirala bugarska vojska proglašeni su za “Moravsku Bugarsku”, a Srbi, stanovnici tih oblasti, za – “Moravske Bugare”.

Prema jednoj naredbi bugarskih okupacionih vlasti, reč Srbin nije smela ni da se izusti…

Računa se da je tokom Topličkog ustanka, u proleće 1917. godine, pobijeno oko 20 hiljada Srba svih uzrasta i oba pola (ali tačan broj se ne zna, kreće se i do 30.000).

Najveći deo pobili su Bugari, koristeći vrlo često samo hladno oružje – bajonete.

Srećom danas imamo dobronamerne komšije u tim krajevima Srbije, Bugari i Srbi, koji nisu nizašta krivi i dok god postoje razumni pripadnici oba naroda, biće razumevanja.

Ali, istinu i činjenice moramo da znamo ma koliko bila bolna i sramna, istina miri i jača razum.

Danas je vrlina poštovati različitosti i moramo biti spremni da pružimo ruku jedni drugima u cilju da živimo u miru i slozi kao što živimo od kraja Drugog svetskog rara, da oprostimo u nadi da se to zlo nikada više ne ponovi i da temeljimo svest na međusobnom uvažavanju i poštovanju različitosti. Živeo u slozi srpski i bugarski narod, naglašava Đorđe Bojanić.

Slava Bogu, završetak dokumentarnog filma poklopio sa velikim hrišćanskim praznikom Silaska Svetog Duha na apostole, a koji se uzima za rođendan Crkve.

Film je rađen bez donacija i priloga, niko ovaj projekat nije finansirao.

Film neće imati komercijalnu i finansijsku dobit, mogu svi operateri, televizije i sajtovi da emituju film, bez nadoknade i zarade.

Priredila: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zarad istine i kao surova realnost – Ne bih se slozio da je danas idilicno. Mozda je bugarsko stanivnistvo, koje zivi u Srbiji mirno i da im je jasno, sta su njihovi sunarodnici radili, ali iz Bugarske se nisu smirile aspiracije ka teritoriji Srbije, i kad su bili deo Istocnog bloka i danas, kad su deo EU.
    Takodje, jos veci zlocini su se ponovili i u vreme II svetskog rata, svugde gde je bila bugarska okupacione zona!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com