Ekonomija

Podsticajna sredstva za 276 poljoprivrednika

Niškim poljoprivrednicima, korisnicima sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša za 2021. godinu, danas u Gradskoj kući uručeni su ugovori o subvencijama. Direktne podsticaje Grada u ukupnom iznosu oko 35 miliona dinara, dobilo je oko 276 poljoprivrednika.  Za ovogodišnje subvencije opredeljeno je 48 miliona dinara.

Ugovore o subvencijama korisnicima je uručila gradonačelnica koja  je naglasila da će Grad naredne godine povećati iznos subvencija.

“Veoma je važno da da imamo ljude koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, jer Nišu kao gradu sa 300. 000 stanovnika  poljoprivredna proizvodnja je neophodna upravo zbog potražnje koja je velika”, objašnajva Sotirovski.

Grad Niš je u 2021. godini  za Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj planirao sredstva u ukupnom iznosu od 48. 100. 000 dinara, a najveći deo ovih sredstava realizuje se putem Konkursa.

Konkursom je obuhvaćen veći broj mera kojima se podržvaju investicije za poljoprivredna gazdinstva, mlade na selu, poljoprivredna udruženja i zadruge. Kao i odobravanje podsticajnih sredstava za nabavku poljprivredne mehanizacije i opreme, nabavku grla i poboljšanje rasnog sastava, podizanje višegodišnjih zasada, sisteme za navodnjavanje, nabavku opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, osiguranje i kreditnu podršku za poljoprivrednike.

Gazdinstva gde su nosioci žene ili mlađi proizvođači su sa većim procentom podsticaja.

Slobodan Ranđelović, gradski većnik za poljoprivredu ističe da je najviše onih koji su aplicirali su iz oblasti voćarsta i povrtasrtva, a da subvencije za pojedinačna poljoprivredna gazdinstva mogu biti do 500. 000 , odnosno do 3 miliona ako se radi o poljoprivrednoj zadruzi.

“Za pojedine subvencije su od 50% do  80% , jedino kod zadruge Grad plaća 100%”, kaže Ranđelović.

Mlada Sara Jovančić iz sela Lalinac kod Niša kaže da se ona i njena porodica generacijski bave povrtarskom proizvodnjom i da su konkurisali kako bi dobili subvencije za dva plastenika.

“Moja porodica se generacijama bavi povrtarskom proizvodnjom,  odnosno proizvodnjom u zaštićenom prostoru. Dobili smo subvencije od 500. 000 dinara za dva plastenika što je maksimalan iznos za tu namenu”, napominje Sara i dodaje  da sam Grad uplaćuje investciju 80%, zatim mi realizujemo, a po realizaciji investicije, Grad uplaćuje jos 20%.

Ističe da što se tiče same procedure pri konkursu, prvi korak je da sami izaberete banku, otvorite žuro – račun, zatim predati dokumentaciju Upravi za privredu i razvoj sela grada Niša i na kraju sačekati odluku komisije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com