Ekonomija

Podsticajna sredstva Evropske unije za 11 firmi iz Nišavskog okruga

Evropska unija odobrila je kroz razvojni program EU PRO podsticajna sredstva za 11 firmi i preduzetnika sa područja Nišavskog okruga, i to za devet firmi i preduzetnika iz Niša, jednog preduzetnika iz Gadžinog Hana i jednu firmu iz Svrljiga.

„Ukupna vrednost podrške Evropske unije je nešto više od 251.000 evra, dobijena sredstva privrednici će iskoristiti za nabavku opreme. Njihovo učešće u nabaci opreme iznosiće 104.000 evra“, kazali su u razvojnom programu EU PRO.

Firme sa područja Nišavskog okruga kojima je odobrena pomoć trebalo bi da do kraja godine otvore najmanje 19 novih radnih mesta, a da do kraja 2021. godine uposle još dodatnih 67 radnika.

Evropska unija je posredstvom programa EU PRO sa više od dva miliona evra podržala ukupno 106 mikro i mala preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije. Već tokom ove godine te firme će zaposliti 255 ljudi, što predstavlja povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

Reč je o firmama koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, dobiće novu opremu i tako povećati svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, koja sprovodi EU PRO program, Mikela Telatin poručila je nagrađenim preduzećima da je važno da daju dobre primere u svojim zajednicama.

„UNOPS će kroz implementaciju EU PRO programa stvarati sinergiju tako što će promovisati preduzetništvo, razvoj lokalne i ekonomske infrastrukture i socijalnu koheziju i unapređivati kvalitet života stanovništva. To je ujedno i mandat UNOPSa – podrška ljudima da stvaraju bolji život a zemljama da ostvare održivi razvoj“, rekla je Mikela Telatin.

Javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava mikro i makro preduzeća sproveden je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom privrede, Razvojnom agencijom Srbije, regionalnim razvojnim agencijama i privrednim komorama, a značajnu podršku su pružile i lokalne samouprave uključene u sprovođenje programa EU PRO.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com