Ekonomija

Podsticaj preduzetništva kroz pomoć države

Sa ciljem podsticanja investicija u širenje proizvodnje, jačanje konkurentnosti i ostvarivanja rasta zapošljavanja Vlada Srbije izdvaja 2,5 milijardi dinara u 2022 godini. Sredstva su namenjena preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, zadrugama, mlađima od 35 godina, ženama preduzetnicama i razvoju preduzetničke infrastrukture.

Sredstva su namenjena preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i zadrugama koji su registrovani najkasnije do 31. decembra 2019. i imaju zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak, saopštila je Regionalna agencija Jug.

“Namena ulaganja je kupovina, izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala”, navodi se u saopštenju.

🔹Program za početnike u poslovanju

Sredstva su namenjena novoosnovanim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima koja su osnovana najranije dve godine pre podnošenja zahteva.

Namena ulaganja je za kupovinu nove ili polovne opreme, građevinske radove ili finansiranje operativnih troškova.

🔹Program za žene preduzetnice i mlade

Sredstva su namenjena novoosnovanim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima koja su osnovana najranije pet godina pre podnošenja zahteva. Dodatni uslov za korišćenje programa za žene je da je osnivač ili većinski vlasnik (najmanje 51%) i zakonski zastupnik žena. Dodatni uslov za korišćenje programa za mlade je da je osnivač ili većinski vlasnik i zakonski zastupnik mlađi od 35 godina.

Sredstva su namenjena ulaganju u kupovinu nove ili polovne opreme, građevinske radove ili finansiranje operativnih troškova.

🔹Program podrške razvoju poslovne infrastrukture

Ovaj program obuhvata: Sufinansiranje projekata opremanja poslovnih zona i njihovo povezivanje sa okruženjem, kao i sufinansiranje infrastrukturnih projekata u cilju razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti. Infrastrukturni projekti se realizuju na teritoriji cele Republike Srbije, a sufinansiranje se određuje prema stepenu razvijenosti jedinice lokalne samouprave, u smislu da se nerazvijena i manje razvijena područja sufinansiraju sa 100% vrednosti projekta, bez PDV-a, a razvijena sa 60% vrednosti projekta, bez PDV-a.

Sprovođenje svih navedenih programa je u nadležnosti Ministarstva privrede u saradnji sa Fondom za razvoj.

Za sve informacije u vezi programa podrške možete se obratiti Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug radnim danima u periodu od 8 do 16 sati, putem telefona 018 515 447 ili na adresu Balkanska 2/3, Niš

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com